Amerikanci osudili zločinca Milana Trišića: Lagao o ratnoj prošlosti u BiH

Radiosarajevo.ba
Amerikanci osudili zločinca Milana Trišića: Lagao o ratnoj prošlosti u BiH

Bosanski Srbin Milan Trišić, koji živi u američkoj saveznoj državi Sjeverna Karolina, osuđen je na 18 mjeseci zatvora zbog laganja o ratnoj prošlosti u Bosni i Hercegovini samo kako bi dobio useljenički “zeleni karton” za trajno useljenje u SAD.

Aplikacija je služila kao polazna osnova kako bi dobio zakonsko trajno useljenje u SAD.

Kako piše portal America security today, istragu o Trišiću vodio je Američki imigracijski i carinski centar (ICE), Homeland Security (Domovinska sigurnost), kao i Centar za vođenje postupaka protiv kršitelja ljudskih prava i ratnih zločinaca pri ICE-u (Human Rights Violators and War Crimes Center - HRVWCC).

Milana Trišića (55), koji živi u gradu Charlotte u Sjevernoj Karolini, osudio je sudija Max O. Coburn, a Tršić je u decembru 2017. godine priznao krivnju za posjedovanje dokumenata koji su ilegalno pribavljeni.

Sudac Cobrun je odredio da Trišić bude isporučen Bosni i Hercegovini nakon što odsluži zatvorsku kaznu.

“Žene i muškarci iz ICE-a nastavit će progoniti one koji krše integritet našeg imigracijskog sistema kako bi se sakrili od zločina i kršenja ljudskih prava koje su počinili”, izjavio je zamjenik direktora ICE-a Thomas D. Homan.

Homeland Security i Centar za istragu ratnih zločinaca i kršitelja ljudskih prava radili su mnogo godina kako bi istjerali na čistac ovaj slučaj i otkrili činjenjice o kršenju ljudskih prava koje je ova osoba počinila. Zahvaljujemo se mnogim partnerima i Ministarstvu pravde SAD-a za naporan rad u procesuiranju ovog slučaja”, dodaje se u izjavi Homana.

Prema riječima specijalnog agenta Homeland Securityja iz Atlante Nicka S. Annana, koji je vodio cijeli slučaj, SAD su pokazale i u ovom i u mnogim drugim slučajevima da neće služiti kao sigurno utočište za ratne zločince i one koji čine kršenja osnovnih ljudskih prava.

Homeland Security će nastaviti raditi sa našim međunarodnim partnerima da neumorno progonimo ovake zločince i zaštitimo naš imigracijski sistem”, napomenuo je Annan.

Ministarstvo pravde SAD-a neće oklijevati da poduzme akcije protiv zločinaca koji traže useljenje u SAD, a posebno onih koji to rade putem prevara kako bi zloupotrijebili američki blagonakloni imigracijski sistem.

Prema istrazi, Trišić je prevario američki imigracijski sistem kako bi uselio se trajno u SAD, pri tome je slagao da je bio pripadnik Bratunačke brigade Vojske RS i da je prikrio svoju zločinačku aktivnost tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu od aprila 1992. godine do januara 1996. godine.


Trišić je priznao da je bio pripadnik Bratunačke brigade od aprila 1992. do januara 1996. godine. Zbog blizine Srbije, oružane snage iz Srbije i lokalni Srbi zajednički su počeli kampanju etničkog čišćenja nesrpske populacije 1992. godine u i oko Bratunca.

Trišić je priznao da je učestvovao u mnogim nezakonitim radnjama poput premlaćivanja, zatvaranja i transporta bošnjačkih zatvorenika.

Dodatno, Trišić je priznao da je Bratunačka brigada primarno djelovala u istočnoj Bosni i Hercegovini i da je ta jedinica odgovorna za genocid u Srebrenici u julu 1995. godine, kada je više od 8.000 bošnjačkih dječaka, muškaraca i staraca strijeljano.

milan-trisic1.jpg - undefined

Zločinac Milan Trišić  Foto: Department of Justice

Priznao je i da je svjeso lagao o svojoj ratnoj prošlosti u BiH, tako što je slagao da se na početku rata odselio u Srbiju, a istina je da je zapravo svo vrijeme bio u Bratuncu i da je bio pripadnik Bratunačke bridage.

Od 2003. godine, Centar za procesuiranje kršitelja ljudskih prava i ratnih zločinaca izdao je nalog za provjeru 74.000 sumnjivih osoba iz 110 zemalja svijeta i da su od tada 234 ratna zločinca i kršitelja ljudskih prava zaustavljena u namjeri da uđu u SAD.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije