Amerikanci oduzimaju državljanstvo i protjeruju zločinca Neđu Miloševića

K. S.
Amerikanci oduzimaju državljanstvo i protjeruju zločinca Neđu Miloševića
FOTO: Arhiv / Snage Homeland Securityja
Američka Kancelarija za carine i imigracije (ICE) traži oduzimanje državljanstva Neđi Miloševiću (53) koji živi u saveznoj državi Illinois.

Kako se navodi na zvaničnoj internet stranici ICE-a, Neđo Milošević je lagao američkim vlastima o svom učešću u ratu u Bosni i Hercegovini kako bi stekao američko državljanstvo.

Domovinska sigurnost (Homeland Security) i ICE su istraživali slučaj Neđe Miloševića zajedno da američkim Centrom za ratne zločine i specijalnim odjelom ICE-a za kršenje ljudskih prava, dok je Ministarstvo pravde SAD-a pružilo je dodatnu pomoć.

Prema izvorima iz Ministarstva pravde SAD-a, Neđo Milošević bio je pripadnik jedne od brojnih jedinica takozvane Vojske RS koja je učestvovala u genocidu u Srebrenici, najvećem masakru u Europi još od Holokausta.

Neđo Milošević je pokušao varati naš nacionalni imigracijski sistem lagajući o svojoj vojnoj ulozi u bosanskom ratu. Podnošenje zahtjeva za denaturalizaciju pokazuje odlučnu posvećenost Sjedinjenih Američkih Država da identificiraju i privredu pravdi sve one osumnjičene koji su kršili ljudska prava širom svijeta. SAD neće biti sigurno utočište ratnim zločincima”, izjavio je pomoćnik direktora Homeland Securityja Deren Benner.

Pomoćnik tužioca u Illinoisu Jesse Panuccio rekao je da njihov zahtjev za oduzimanje državljanstva Neđi Miloševiću klasičan primjer kako SAD neće podržavati ratne zločince i da neće biti utočište njima.

Koristiti ćemo sve dostupne alate i metode koje nam omogućava zakon i ustav kako bi se borili protiv onih koji su kršili ljudska prava uključujući i istrebljenja civila”, napomenuo je Panuccio.

Neđo Milošević živi u mjestu Harwood Heigths u Illinoisu i prema saznanjima Amerikanca, bio je pripadnik Vojne policije Zvorničke brigade takozvane Vojske RS.

Zvornička brigada aktivno je učestvovala u genocidu u Srebrenici kada je ubijeno više od 8.000 muškaraca i dječaka, te je oko 30.000 žena, staraca i djece protjerano iz ovog grada.

Milošević je prikrivrao istinu i lagao o svojoj ratnoj prošlosti kako bi dobio useljenje u SAD, a kasnije i državljanstvo. Lagao je da je u vrijeme rata u BiH živio u Srbiji i da ništa nije imao s ratom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije