Amerikanci će umjesto solju ceste odleđivati rakijom: Na neki način

Radiosarajevo.ba
Amerikanci će umjesto solju ceste odleđivati rakijom: Na neki način
Foto: 123rf / Ilustracija

Grožđe ima jednu osnovnu namjenu, a to je proizvodnja vina i voćnog soka. Ostaci od proizvodnje pak mogu poslužiti posve drugačijoj svrsi.

Upravo do tog zaključka stigli su istraživači sa Univerziteta Washington (WSU) nakon što su vlasti Aljaske odlučile potražiti zamjenu za agresivnu sol u tretiranju zaleđenih cesta.

Vjerovali ili ne, SAD godišnje potroši preko pet milijardi dolara na čišćenje cesta, uz napomenu da većina finansija odlazi na sanaciju šteta kao rezultata rada zimskih službi. Svake godine se na američke ceste iskrca više od 27 miliona tona soli, kažu u WSU.

Stručnjaci WSU-a su u potrazi za ekološki prihvatljivijim rješenjem ispitivali niz spojeva iz prirode. Već se ranije uspjelo tretirati ceste s mješavinom slane otopine i soka od repe, a sada se zaključilo kako bi u tretiranju cesta mogla pomoći tekućina na bazi ostataka grožđa, kože bobica i samih koštica.

Istraživanje kaže da ta tekućina nakon fermentacije topi led brže od svih ekoloških otopina koje su do sada uspjeli isprobati. Njihov naučni rad objavljen je u novom broju naučnog časopisa Materijali u građevinarstvu, koji izlazi u okviru ASCE-a (American Society of Civil Engineers).

I dok se u nas taj trop uspješno koristi u proizvodnji vina i još uspješnije za rakiju, Ameri će pokušati sličnom bazom, uz dakako dosta aditiva, tretirati ceste zimi. Kažu da je otopina osjetno manje agresivna prema metalu, asfaltu, ali i okolnom tlu. Također, prva istraživanja potvrđuju slične rezultate i s drugim vrstama voća, piše Traffic Technology Today.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije