Većina Amerikanaca ZA: Hoće li na suđenju Trumpu biti saslušani novi svjedoci?

Radiosarajevo.ba
Većina Amerikanaca ZA: Hoće li na suđenju Trumpu biti saslušani novi svjedoci?
Foto: EPA-EFE / Donald Trump

U Senatu SAD nastavljeno je suđenje američkom predsjedniku Donaldu Trumpu u procesu opoziva izlaganjem argumenata demokrata koje smatraju da predsjednik treba da bude smijenjen.

Demokrate su optužile Trumpa da je stvorio "korumpiranu šemu" kojom je pritiskao ukrajinskog predsjednika da istraži njegovog potencijalnog protivkandidata Josepha Bidena, sa ciljem da na prevaru dobije na izborima 2020.

Vođa tima demokrata Adam Schiff na početku je obrazložio zbog čega demokrate smatraju da Donald Trump ne treba da bude predsjednik SAD, prenosi VOA.

“Donald Tramp je zloupotrijebio položaj i tražio pomoć strane države kako bi promijenio ishod izbora u svojoj zemlji. A kada je uhvaćen, pokušao je da opstruiše istragu”, kazao je Šif koji je potom i detaljno, hronološki izlagao slučaj skoro dva i po sata.

Demokrate tvrde da je Trump od ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog tražio da istraži poslovanje Huntera Bidena, sina Josepha Bidena koji je radio u ukrajinskoj gasnoj kompaniji “Burisma", kako bi naštetio Jou Bidenu – potencijalnom protivkandidatu na izborima.

Schiff je podsjetio da je Trump zaustavio isplatu vojne pomoći Ukrajini i time zloupotrebio položaj kako bi ostvario ličnu političku korist. Potom je to pokušao da zataška kao "nijedan predsjednik u historiji".

Adam Schiff - undefined

Foto: EPA-EFE: Adam Schiff

Predstavnički dom Kongresa izglasao je u decembru 2019. opoziv Trumpa zbog zloupotrebe položaja i opstrukcije Kongresa.

Šif je govorio i o brojnim zvaničnima Trumpove adminstracije i diplomatama koji su svjedočili u procesu opoziva u Predstavničkom domu i istakao da su njihovi iskazi potvrdili da je predsjednik zloupotrebio položaj.

Adam Schiff je pozvao Senat da omogući da nastavak procesa opoziva bude fer i dozvoli da se čuju i oni svjedoci koji nisu dali iskaze u Predstavničkom domu.
“Ćućete i one koji još nisu svjedočili, bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona, šefa kabineta u Bijeloj kući Micka Mulvaneya, a ako se oslonimo na riječi predsednika čučemo i državnog sekretara Mikea Pompea. Ako to dozvolite."

Preostali predstavnici sedmočlanog tima demokrata su se smjenjivali i govorili detaljnije o ulozi predsjednikovog ličnog advokata Rudyja Giulianija u aferi sa Ukrajinom i zaustavljanju isplate vojne pomoći Ukrajini. Iskaze su potkrijepljivali unaprijed pripremljenim video snimcima sa svjedočenja u Predstavničkom domu i isječcima iz TV intervjua.

Tim demokrata ima ukupno 24 sata, podijeljeno na tri dana, da izloži argumente za smjenu američkog predsjednika. Pošto završe, isto toliko vremena će imati rebublikanci.

Predsjednik Donald Trump od početka poriče da je prekršio zakon. Dok traje suđenje u Senatu, on je sa Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu poručio da im "dobro ide".

"Mislim da je naš tim uradio veoma dobar posao. I iskreno rečeno, mi imamo sav materijal. Oni ga nemaju", kazao je predsjednik SAD.

Javnost u Americi, sudeći po anketama, ipak misli da treba saslušati i nove svjedoke na suđenju Trampu. Nova anketa Reutersa i Ipsosa pokazuje da 72 posto Amerikanaca, bez obzira na to za koju partiju glasa, podržava ideju da se na suđenju saslušaju i novi svjedoci koji imaju saznanja iz prve ruke.
Suđenje u Senatu je počelo u utorak 13-satnom debatom demokrata i rebublikanaca o rezoluciji o pravilima suđenja.

Većinski republikanski Senat odbacio je sve amandmane demokrata kojim su nastojale da obavežu Bijelu kuću na dostavu dokumenta u vezi sa isplatom vojne pomoći Ukrajini.

Usvojena je rezolucija o pravilima suđenja koju je predložio lider većine Mitch McConnell, a koja podrazumijeva da svaka strana ima ukupno 24 sata podijeljena u tri dana da iznese svoje argumente. Poslije toga, senatori imaju ukupno 16 sati da postave pitanja objema stranama tako što će ih napismeno podneti sudiji Vrhovnog suda Johnu Robertsu, jer su senatori u ulozi porotnika i ne učestvuju u raspravi.

Nakon toga, predviđeno je da se rapravlja o prijedlogu demokrata da se saslušaju svjedoci.

Demokrate smatraju da ima dovoljno dokaza da Trump bude razriješen dužnosti. Republikanci, međutim, smatraju da su optužbe neosnovane i da je proces opoziva politički pristrasan.

Senatori koji treba da donesu presudu položili su zakletvu da će biti nepristrasni porotnici, iako je lider republikanaca Mitch McConnell već rekao da će se koordinisati sa Bijelom kućom u Trumpovoj odbrani.

Odluka o smjeni u Senatu se donosi dvotrećinskom većinom ili 67 glasova. Većinu u Senatu imaju republikanci, pa bi uz 47 demokrata za Trumpovu smjenu trebalo da glasa i 20 republikanaca, što je malo vjerovatno.

Ni jedan predsednik u američkoj istoriji nije smijenjen kao direktan rezultat procesa opoziva. Richard Nixson je podnio ostavku, dok su Andrew Johnson i Bil Clinton opozvani u Predstavničkom domu, ali se u Senatu glasalo protiv njihove smjene.

Bill_Clinton_EPA.jpg - undefined

EPA: Bill_Clinton_EPA.jpg

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije