Amerika prodala Tajvanu 100 tenkova i 250 raketa, a iz Pekinga žestoke reakcije

Radiosarajevo.ba
Amerika prodala Tajvanu 100 tenkova i 250 raketa, a iz Pekinga žestoke reakcije
Foto: EPA-EFE / M1A2T Abrams tenkovi / Ilustracija

Kina protestuje zbog odluke SAD-a da proda veliku količinu oružja Tajvanu, koji Kina ne priznaje kao autonomnu državu.

"Američka prodaja oružja Tajvanu je grubo kršenje fundamentalnih principa međunarodnog prava i međunarodnih odnosa. Kineska strana je izrazila duboko nezadovoljstvo, kao i odlučno protivljenje, i već je zvanično protestovala kod SAD", rekao je predstavnik kineskog ministarstva vanjskih poslova Geng Šuang.

Američka agencija za saradnju u oblasti sigurnosti saopćila je u ponedeljak da je američko državno ministarstvo pristalo na zahtjev Tajvana da kupi više od 100 M1A2T Abrams tenkova i prateće opreme. Ugovor je vredan više od 2 milijarde dolara. Washington je također pristao da Tajvanu proda 250 raketa za protivzračne rakete Stinger vrijedne oko 224 miliona dolara.

Tajvan je početkom juna potvrdio namjeru da Washingtonu proslijedi narudžbinu, a Kina je izrazila "ozbiljnu zabrinutost" tim povodom.

Sjedinjene Države, kao i mnoge druge zemlje, ne priznaju Tajvan kao suverenu državu i drže se politike "Jedna Kina". Uprkos tome, Washington je zadržao neformalne odnose sa Tajvanom i razbjesnio Peking odobravanjem prodaje oružja otoku. Tajvan je otočka nacija blizu južne obale Kine, koja od 1949. vlada nezavisno od kopna. Peking gleda na otok kao na svoju pokrajinu, dok Tajvan tvrdi da su autonomna država, koja ima političke i ekonomske odnose sa nekoliko drugih zemalja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije