Američki studenti odredili ko je bio najbolji predsjednik: Trump nije sretan

Radiosarajevo.ba
Američki studenti odredili ko je bio najbolji predsjednik: Trump nije sretan
Foto: EPA-EFE / Trump: Brojna pitanja novinara

Američka asocijacija političkih nauka objavila je rezultate ankete u kojoj je 200 studenata političkih nauka ocjenjivalo rad svih američkih predsjednika.

Na prvom mjestu je Abraham Lincoln, dok je na posljednjem mjestu aktuelni predsjednik Donald Trump.

Od 200 učesnika, 170 ih se identifikovalo kao demokrate, 13 posto kao republikanci, a 27 posto kao nezavisni. Ipak, svi su u jednom saglasni, a to je da je Trump najneomiljeniji predsjednik. Republikanci su mu dali 40. mjesto, a Demokrate 44, odnosno posljednje.

Na drugom mjestu je prvi američki predsjednik George Washington. Ovu je funkciju obnašao od 1789. godine do 1797. godine. Bio je jedini američki predsjednik koji nikada nije živio u poznatoj Bijeloj kući.

Prvi afroamerički predsjednik Barack Obama nalazi se na osmom mjestu. Dužnost predsjednika obnašao je od 2009. do 2017. godine. Uveo je sistem općeg i obaveznog zdravstvenog osiguranja Obamacare, zalagao se za prava LGBTI zajednice, te je ukinuo kontroverzna vojna pravila "Don't Ask, Don't Tell" (vojnici LGBT).

Bill Clinton je služio dužnost predsjednika od 1993. do 2001. godine i nalazi se na 13. mjestu. Bio je treći najmlađi predsjednik SAD-a. Clinton je uspio organizirati izraelsko-palestinske pregovore u Washingtonu između Jassera Arafata i Jitzaka Rabina što je dovelo do prekida sukoba sve do septembra 2000. godine. Osim toga zalagao se za približavanje Kini i demokratizaciji Rusije poslije kraja hladnog rata. Reagirao je na srpsku agresiju u Bosni i Hercegovini 1995. godine bombardirajući snage bosanskih Srba. Zaslužan je za potpisivanje Dejtonskog sporazuma.

John F. Kennedy se našao na 16. mjestu. Odslužio je dvije i po godine jer je ubijen 22. novembra 1963. godine u Dallasu. O njegovom ubistvu i danas postoje razne teorije.

Geroge Bush stariji je na 17. mjestu. Upamćen je po vojnoj akciji Pustinjska oluja u Perzijskom zaljevu, što mu je donijelo veliku popularnost.

Donald Trump se nalazi na posljednjem mjestu. Ovo mu je druga godina mandata i već se smatra najkontroverznijim predsjednikom koji krši protokole i izaziva podijeljeno mišljenje Amerikanaca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije