Američki senator traži da SAD uvede sankcije Turskoj zbog kupovine ruskog S-400

Radiosarajevo.ba
Američki senator traži da SAD uvede sankcije Turskoj zbog kupovine ruskog S-400
Ben Cardin, utjecajni američki senator iz redova Demokratske stranke, predložio je Bijeloj kući da usvoji sankcije protiv Ankare i razmisli o njenom daljem učešću u NATO-u.

Magazin Politico, pozivajući se na senatorovo pismo, objavio je da je Cardin upozorio da odluka Turske o kupovini raketnih sistema S-400 od Rusije može naškoditi Ankari.

"Turska krši sankcije Washingtona protiv Moskve", napisao je senator u pismu adresiranom na ministra finansija Stevena Mnuchina i državnog sekretara Rexa Tillersona i podsjeća na "zakon koji je donijet prošlog mjeseca, a predviđa uvođenje sankcija protiv svih koji ugovaraju velike poslove s vojnim i obaveštajnim sektorom Rusije".

Cardin je naglasio da su "te obavezne sankcije usmjerene na obuzdavanje Rusije od napada na SAD i njihove saveznike".

Prema podacima lista, Cardin je zatražio od administracije predsjednika SAD-a da ocijeni kako kupovina raketnih sistema S-400 može utjecati na članstvo Turske u NATO-u, kao i na mogućnosti SAD-a u osiguranju sigurnosti Ankare, što uključuje prodaju oružja.

Moskva i Ankara su postigle sporazum i potpisale ugovor o isporukama ruskih protivraketnih sistema S-400 Turskoj, saopštila je pres-služba Federalne službe za vojno-tehničku saradnju Rusije.

Ranije je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio da je Ankara uplatila prvu tranšu za ruske S-400.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije