Američki senator Rubio: Princ bin Salman postao je pravi gangster

AA
Američki senator Rubio: Princ bin Salman postao je pravi gangster
Foto: EPA / Mohammed bin Salman

Američki senator Marco Rubio izjavio je da je saudijski prestolonasljednik Muhammed bin Salman postao pravi grangster i da američko-saudijske odnose čini sve neodrživijim.

“On ima iskustvo u izazivanju eskalacija, poseže za visokim rizicima i konfrontacijom u vanjskopolitičkom pristupu. Mislim da je sve više spreman testirati granice onoga što može izvući“, kazao je Rubio tokom sjednice na kojoj je Senat odobravao imenovanje američkog ambasadora u Saudijskoj Arabiji.

Američki predsjednik Donald Trump za ambasadora u Rijadu nominirao je penzioniranog generala Johna Abizaida.

Senator Rubio je saudijskog princa Bin Salmana također, nazvao nemilosrdnim i nepromišljenim te je dodao da ga prinčevo ponašanje iz proteklog perioda podsjeća na scene iz filmova o agentu Jamesu Bondu.

Saudijska Arabija je naš najteži partner trenutno jer od nas traži da se slažemo i da šutimo na groteskna kršenja ljudskih prava. Njihov princ uopće ne olakšava situaciju, već bilateralne odnose čini sve neodrživijim“, kazao je Rubio.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije