Američki predsjednik zaobilazi Kongres kako bi izgradio zid na granici s Meksikom

Anadolija
Američki predsjednik zaobilazi Kongres kako bi izgradio zid na granici s Meksikom
Foto: EPA / Radiosarajevo.ba / Donald Trump
Američki predsjednik Donald Trump u petak je proglasio nacionalnu vanrednu situaciju u pokušaju da zaobiđe Kongres kako bi izgradio davno obećani granični zid između Sjedinjenih Američkih Država i Meksika.

“Suočit ćemo se sa krizom nacionalne sigurnosti na našoj južnoj granici, i mi ćemo to uraditi, na ovaj ili onaj način“, kazao je Trump dok se spremao da potpiše zakon koji sprečava još jedno parcijalno blokiranje rada vlasti, finansirajući cijelu Vladu do septembra.

Nacrt zakona predviđa 1,375 milijardi dolara za 89 kilometara nove granične ograde u dolini Rio Grande u južnom Teksasu, što je daleko od 5,7 milijardi dolara koje je Trump tražio za barijeru.

Njegov potez sigurno će prouzrokovati pravne akcije od strane demokrata i zemljoposjednika čiju će imovinu Trump morati eksproprisati kako bi izgradio granični zid.

U rijetkoj zajedničkoj izjavi, demokrate u Zastupničkom domu i Senatu nazvali su Trumpov potez "nezakonitim", tvrdeći da je napravljen zbog krize koja ne postoji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije