Američki nosač aviona opravdava naziv "plutajući otok"

Anadolija
Američki nosač aviona opravdava naziv "plutajući otok"
Komandant američkog nosača aviona "USS George H.W. Bush" general Kenneth Whitesell izjavio je kako je Turska veoma važan saveznik SAD-a i kako bi bez nje bilo nemoguće voditi borbu protiv terorističke organizacije ISIS.

Reporterska ekipa AA posjetila je palubu nosača aviona američke vojske u Sredozemnom moru, kojeg zbog gabarita nerijetko nazivaju i “plutajućim otokom“.

Komandant Whitesell je kazao kako je brod angažiran 24 sata na dan za potrebe zračnih napada na položaje terorista ISIS-a na sjeveru Sirije i Iraka.

Osvrnuvši se na ulogu Turske u operacijama borbe protiv ISIS-a, Whitessel je kazao da je njena pomoć ključna i da se to posebno odnosi na pomoć iz baze u Incirliku odakle tankeri polijeću i američke avione u zraku opskrbljuju gorivom.

"Ta baza je za nas jako važna. Turska je dosad uvijek pomagala i vršila kontrolu naših letova u svom zračnom prostoru. Kada neki od tankera ne može poletjeti, turski kontrolori nam dozvoljavaju slijetanje u bazu i dosipanje goriva", kazao je Whitesell.

Ističući kako su SAD i Turska saveznici u NATO-u, u koaliciji i u borbi protiv ISIS-a, Whitesell tvrdi da bi nezamislivo bilo zamisliti tu borbu bez Turske i da se Turskoj mora vjerovati.

Na upit novinara AA da li se američki nosač u Sredozemnom moru susretao s nekim drugim brodovima, Whitesell je kazao da se uvijek u blizini "plutajućeg otoka" kao sjena nalazi jedan ruski brod.

"Međutim to praćenje se vodi u okvirima profesionalnog i rutinskog zadatka i trenutno nemamo problema sa susretanjem drugih brodova u Sredozemlju", kazao je Whitesell.

I oficir Will Pennington je kazao kako je nosač aviona angažiran na operaciji borbe protiv ISIS-a i kako zadatke izvršavaju po naredbama komande.

Američki nosač "USS George H.W. Bush" je brod američke mornarice iz posljednje serije Nimitz i pokreće se nuklearnom enegrijom kojom ga opskrbljuju dva reaktora. Razvija brzinu do 30 milja na sat i reaktori mogu raditi 20 godina bez dopunjavanja goriva.

 Dužina broda odgovara dužini zgrade Empire State, a na brodu se nalazi pista koja prima 80 vojnih aviona. Brodom upravlja posada koja broji oko 5.000 ljudi, a sa sobom nose rezervu hrane dovoljnu za tri mjeseca plovidbe. Na brodu se nalaze i prečistači morske vode koji posadu opskrbljuju vodom za piće. Na brodu se nalazi i više od 1.400 telefona.

Američka mornarica taj nosač aviona koristi od 2009. godine, a na njemu su raspoređeni bombarderi koji djeluju u svim vremenskim uvjetima, kakvi su F/A-18 Super Hornet, F/A-18 Hornet, EA-18G Growler i helikopteri Seahawk. Na palubi je i izviđač E-2C i transportni avion C-2A Greyhound.

Avioni koji brzinom od 250 kilometara na sat slijeću na palubu broda, moraju se zaustaviti na pisti dugoj svega 120 metara, a u tome im pomažu čelični konopci koji služe kao kočnice. Za polijetanje s kratke piste avioni koriste slične konopce kojima su vezani za nos letjelice, a koji djeluju kao katapulti i avioni za dvije sekunde razvijaju brzinu do 300 kilometara na sat.

Vojnici na pisti brinu se da sve prilikom polijetanja i slijetanja aviona bude bez greške, a različite boje uniformi omogućavaju lakše raspoznavanje odreda za određene zadatke na pisti.

Bijele uniforme nose vojnici koji daju signal za slijetanje, zaštitari i medicinsko osoblje, dok crvene uniforme nose vojnici zaduženi za oružje. Ljubičastu uniformu nose vojnici zaduženi za dosipanje goriva u letjelice, a u plavo su odjeveni vozači pomoćnih vozila na pisti. Usmjerivači aviona na pisti su u žutim uniformama, a piloti nose smeđe odore.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije