Američki milijarder optužen za pedofiliju se ubio u zatvoru

Radiosarajevo.ba
Američki milijarder optužen za pedofiliju se ubio u zatvoru
Foto: Printscreen / Jeffrey Epstein

Američki milijarder optužen za niz slučajeva pedofilije ubio se u zatvorskoj ćeliji.

Jeffrey Epstein bio je u zatvorskoj ćeliji na Manhattanu u federalnom zatvoru u kojem je čekao suđenje za optužbe o trgovanju seksualnim robljem, potvrdila su tri pravosudna dužnosnika za ABC News.

Epstein je samoubistvo pokušao i u julu ove godine, kada su ga čuvari u njujorškom zatvoru u ćeliji zatekli povrijeđenog.

Tada je pronađen pri djelomičnoj svijesti s povredama na vratu. Čuvari su Epsteina našli kako leži na podu ćelije, a neki prenose da mu je lice poplavilo.

Dva izvora tvrde da se pokušao objesiti, a treći izvor navodi kako povrede nisu ozbiljne te da je moguće da koristi ovu situaciju s ciljem prebacivanja u neku drugu instituciju.

Četvrti izvor navodi kako je moguć i napad te da je jedan zatvorenik zbog toga bio na ispitivanju. Epstein je tada bio prebačen u bolnicu, prenosi New York Times, ali se ne zna u kojem stanju.

Podsjećamo, ovaj investicijski bankar uhapšen je početkom ovog mjeseca na aerodromu u New Yorku kad se vraćao iz Pariza. Sumnjiče ga da je maloljetnim osobama u dobi od 14 godina plaćao za masažu, a potom ih seksualno iskorištavao.

Ovo mu nije prva takva optužnica

Epstein je još 2008. godine priznao krivnju za optužbe o seksualnom zlostavljanju maloljetnica te je izbjegao moguću doživotnu kaznu. Dobio je tek 13 mjeseci zatvora i registriran je kao seksualni prijestupnik premda je istraga utvrdila da je seksualno zlostavljao 36 maloljetnih osoba.

Najnovija optužnica, zbog koje je trenutno u zatvoru, odnosi se na zločine koji su se dogodili između 2002. i 2005. godine u New Yorku i Palm Beachu

Tužitelji u optužnici navode da je namamio desetke 14-godišnjih djevojčica u svoje luksuzne domove u New Yorku i na Floridi te im plaćao za seksualne usluge.

U optužnici stoji da je bivši menadžer hedge fonda dogovarao da djevojke gole izvode "masaže" i druge seksualne radnje te plaćao nekim djevojkama da regrutiraju još djevojaka, prenosi Index.

Epstein je ranije poručio da su susreti s navodnim žrtvama bili sporazumni i da je vjerovao da su imale 18 godina.

Poznat je po druženjima s političarima i kraljevskom obitelji, a prijatelji su mu bili američki predsjednik Donald Trump, bivši predsjednik Bill Clinton, a prema sudskim navodima i britanski princ Andrew. 
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije