Policija SAD-a: Bosanac Senad Brkić godinama zlostavljao porodicu

Radiosarajevo.ba
Policija SAD-a: Bosanac Senad Brkić godinama zlostavljao porodicu
Muškarac iz mjesta Camden u američkoj saveznoj državi Tennessee, godinama je zlostavljao porodicu, navodi američka policija.

Senad Brkić (42) ostaje u pritvoru nakon što je prekršio sudske odredbe o zaštiti od zlostavljanja koje je dobila njegova žena.

Brkić je uhapšen 14. decembra 2017. godine, nakon što je krenuo prema kući u Camdenu u kojoj živi njegova žena i njegove dvije kćerke.

Jedna od njegovih kćerki pozvala je policiju nakon što je on kucao na vrata i prozore, navodi se u policijskom izvještaju.

Policija je uhapsila Brkića i prevezla ga u zatvor u Okrugu Knox. Njegova kaucija iznosi 2.500 dolara za taj prijestup.

Brkić se pojavio na Sudu Okruga Knox 18. decembra nakon što je optužen za agresivno ponašanje i porodično nasilje. Sudija Susan Sparaco odredila mu je kauciju u iznosu od 2.500 dolara u kešu, piše portal Pen Bay Pilot.

Brkić ostaje u pritvoru i prije nego što bude pušten na slobodu mora potpisati ugovor koji od njega zahtjeva da ne smije imati nikakav kontakt, ni direktni ni indirektni da svojom suprugom i djecom, da ne smije otići ili upasti na njihov posjed u Camdenu, ne smije posjećivati ih na radnom mjestu i u školi i da ne smije posjedovati nikakvo oružje.

Također, Brkić će biti predmetom nasumičnih provjera od organa reda i zakona.

Prema policijskom izvještaju kojeg je napisao detektiv Dwight Burtis iz Ureda šerifa u Okrugu Knox, njegova porodica je izjavila da je iskusila nekoliko napada Senada Brkića u posljednjih nekoliko godina.

Njegove kćerke navode da ih je Senad tukao šakom u glavu onda kada njihova majka nije bila prisutna u kući.

Jedna od kćerki navodi da je tokom jednog napada, Brkić ju je uzeo za vrat golim rukama i počeo daviti dok je držao na kauču. Žrtva navodi da nije mogla disati dvije, tri sekunde tokom napada, objašnjeno je u policijskom izvještaju.

Druga kćerka je kazala da je nekoliko napada Senad Brkić počinio u zadnjih nekoliko godina. Ona je rekla da je jednog dana Senad pokušao zadaviti u automobilu zbog čega je izgubila dah i da je snažno za kosu uzeo i prislonio joj glavu uz prozorsko staklo.

Njegova supruga prijavila je da je napadnuta više puta, uključujući i incident iz 2009. godine kada je bila primljena u bolnici u Okrugu Waldo zbog polomljenih rebara.

Detektiv je zatražio medicinski izvještaj iz bolnice u kojem je potvrđeno svjedočenje njegove supruge.

Prije dvije godine, uskratio je supruzi da transportuje njihovu tada dvogodišnju kćerku u Pen Bay Medicinski centar kada se dijete razboljelo od gripe. Njegova supruga je odlučila je da “prekrši njegova naređenja” i odnijela je dijete u bolnicu. Dijete je ubrzo umrlo nakon komplikacija nastalih gripom.

Prema pismenom iskazu, porodica Brkić živjela je u SAD-u od 2001. godine. Žena je izjavila da, kada joj je suprug prijetio zbog njenog pokušaja da se žali na muževo zlostavljanje iz prošlosti, on joj je rekao da “ona nema pojma o zakonu i da bi on nju dobio na sudu”.

Izjavila je da je veoma rijetko napuštala kuću i da joj nije bilo dozvoljeno da se zaposli ili upoznaje druge ljude.

Žena je kazala detektivu da njen muž boluje od PTSP-a jer je učestvovao u ratu u Bosni. Također, prema pismenom iskazu, Senad Brkić je izgubio lijevu ruku u borbama u ratu u Bosni.

Brkića na sudu brani advokat David Paris, a novo ročište zakazano je za 15. februar 2018. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije