Američka policija izrešetala repera koji je spavao, istraga: "To je bilo razborito"

Radiosarajevo.ba
Američka policija izrešetala repera koji je spavao, istraga: "To je bilo razborito"
PrtScr / Užas...

Kalifornijska policija ispalila je 55 metaka u Willieja McCoya, dvadesetogodišnjeg repera koji je spavao u svom automobilu. Istraga je utvrdila kako je taj postupak policije bio "razborit", piše The Guardian.

Policijski službenici su 9. februara u samo 3,5 sekundi ispalili 55 metaka u McCoya dok je spavao u svom vozilu pored restorana brze prehrane Taco Bell. Događaj je izazvao nacionalnu osudu i ogorčenje, a obitelj ubijenog repera rekla je da se zapravo radilo o "pogubljenju koje je izveo streljački odred".

Upozoravamo da bi snimka mogla biti uznemirujuća za neke čitatelje:

No, stručnjak kojeg su angažirale lokalne vlasti, umirovljeni policajac David Blake, zaključio je u svom izvještaju od 51 stranice kako je policija toga dana postupila "u skladu sa savremenom praksom obuke policije glede uporabe smrtonosne sile".

Smatra kako je "šest policajaca koji su ispucali 55 metaka u 3,5 sekundi postupilo razborito". Naime, Blake je broj ispaljenih metaka opravdao mentalnim stanjem policajaca. Rekao je kako su trenirani da pucaju "sve dok se ne neutralizira prijetnja" te da su vjerojatno nastavili s pucnjavom zbog "akutnog stresa" i "kaosa koji su uzrokovali buka metaka i odraz oružja u razbijenom vjetrobranu", piše Index.hr.

Obitelj McCoya izjavila je kako je o broju ispaljenih metaka saznala na vijestima.

"To govori da nije bilo ozbiljne namjere da se na adekvatniji način riješi cijela situacija, odnosno da se dođe do rješenja pri kojem bi moj brat ostao živ", rekao je Marc McCoy, stariji brat Willieja za Guardian. "Naša zajednica je već zapravo navikla na ovu vrstu nasilja." 

Zaposlenik Taco Bella pozvao je 9. februara policiju jer je primijetio muškarca u vozilu koji ne reagira na pozive. Na mjesto događaja pristiglo je šest policajaca i ubrzo zapucalo na Willieja McCoya. Policija tvrdi kako su službenici reagirali u samoobrani i da je McCoy posegnuo za pištoljem koji se nalazio u njegovom krilu.

No videosnimka događaja, koju je policija objavila pod pritiskom javnosti, prikazuje malo drugačiju priču, odnosno baca sumnju na izjavu policije. Na snimci se vidi kako je McCoy pomaknuo svoju ruku kako bi počešao svoje rame, a da su policajci ubrzo nakon toga otvorili vatru.

Također, prikazano je kako ga nisu ni pokušali probuditi te da se nisu predstavili kao predstavnici zakona. Obitelj ubijenog repera tvrdi kako je očito da McCoy nije bio budan kada je na njega počela pucati policija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije