Američka ministrica ideje za zid prema Meksiku našla kod Izraela

Radiosarajevo.ba
Američka ministrica ideje za zid prema Meksiku našla kod Izraela
Američka ministrica domovinske sigurnosti Kirstjen Nielsen u utorak je proučavala ograđenu izraelsku granicu s Egiptom kako bi dobila ideje za američku granicu s Meksikom

 Američka ministrica domovinske sigurnosti Kirstjen Nielsen u utorak je proučavala ograđenu izraelsku granicu s Egiptom kako bi dobila ideje za američku granicu s Meksikom na kojoj bi prema obećanju predsjednika Donalda Trumpa trebao niknuti zid, prenosi Israel Radio.

Trump je rekao kako Sjedinjene Države trebaju zid na svojoj 3.200 kilometara dugoj granici s Meksikom kako bi se spriječilo da ilegalni migranti i dalje dolaze iz Meksika, države koja bi prema američkom čelniku trebala platiti taj projekt i koja je odbacila tu ideju.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu prošle je godine razljutio Meksiko kad je javno podržao Trumpovu inicijativu i predložio izraelsku granicu s Egiptom, pojačanu tornjevima i senzorima, kao uzor za budući zid. Trump se divio toj barijeri.

Jedan američki dužnosnik koji je razgovarao s Reutersom pod uvjetom anonimnosti potvrdio je posjet Nielsen izraelsko-egipatskoj granici.

"Shvatila je izazove i prilike koje tamo postoje", istaknuo je dužnosnik.

Američko ministarstvo domovinske sigurnosti odbilo je komentirati. U saopćenju 8. juna objavilo je kako će ministrica na ovosedmičnom putovanju Izraelom "primiti operativne informacije o izraelskoj graničnoj infrastrukturi, tehnologiji i sustavima".

Izraelska ograda sa žilet žicom, visoka između 5 i 8 metara, podignuta je u razdoblju od tri godine uz 230 kilometara granice s egipatskom pustinjom Sinaj. Koštala je oko 380 miliona dolara.

Izrael tvrdi kako je ograda zaustavila priljev afričkih migranata i infiltraciju militanata povezanih s Islamskom državom.

Trump je u martu potpisao zakon Kongresa kojom je predviđeno 1,6 milijardi dolara za šest mjeseci rada na zidu za koji je tražio 25 milijardi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije