Američka ambasadorica u UN-u: SAD stoji s onima u Iranu koji žele slobodu

Agencije
Američka ambasadorica u UN-u: SAD stoji s onima u Iranu koji žele slobodu
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija održalo je hitnu sjednicu, koju su sazvale Sjedinjene Američke Države, na kojoj je razmotrilo proteste koji se posljednjih dana događaju u Iranu.

Nikki Haley, američka ambasadorka u UN-u, izjavila je da "SAD nepokolebljivo stoji s onima u Iranu koji žele slobodu". Poručila je da će "svijet gledati" šta vlasti u Teheranu rade u vezi s protestima u Iranu.

Ona je navela da međunarodna zajednica ne može dozvoliti Iranu da zataška poruke demonstranata, posebno putem blokiranja nekih društvenih mreža.

Prema njenim riječima, "svijet treba da aplaudira hrabrosti" demonstranata.

Sergej Rjabkov, zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije, sjednicu Vijeća sigurnosti ocijenio je kao američki pokušaj kršenja suvereniteta Irana. Iran je optužio Washington za podsticanje antivladinih protesta.

Hiljade ljudi je 28. decembra izašlo na ulice u iranskim sjeveroistočnim gradovima Mashhad i Kashmar u znak protesta protiv sve veće inflacije, nezaposlenosti i lošeg rada Vlade.

Međutim, u narednim danima protesti su prerasli u antivladine skupove proširivši se na provincije Teheran, Kermanshah, Sanandaj, Zanjan, Ahvaz i Arak. U nemirima je poginulo najmanje 20 ljudi, među kojima i jedan policajac, dok ih je više od hiljadu uhapšeno.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije