Ambasada SAD-a vjerovatno neće biti preseljena u naredne dvije godine

Anadolija
 Ambasada SAD-a vjerovatno neće biti preseljena u naredne dvije godine
EPA / Rex Tillerson
Preseljenje ambasade Sjedinjenih Američkih Država iz Tel Aviva u Jerusalem vjerovatno se neće desiti u naredne dvije godine, izjavio je u petak Rex Tillerson, američki državni sekretar.

“To nije nešto što će se dogoditi ove godine, ili čak vjerovatno ne i naredne godine, ali predsjednik Donald Trump želi da krenemo naprijed vrlo konkretno i vrlo odlučno“, rekao je Tillerson na konferenciji za novinare u Parizu, na kojoj je govorio zajedno sa francuskim ministrom vanjskih poslova Jean-Yves Le Drianom.

Uprkos protivljenju velikog broja zemalja Trump je u srijedu saopštio odluku da priznaje Jerusalem kao glavni grad Izraela i dodao da su počele pripreme za preseljenje ambasade SAD-a u Jerusalem.

Tillerson je istakao da Trumpovo saopštavanje odluke “ne prejudicira konačan status“ Jerusalema, niti utvrđuje gradske granice, koje će biti stvar dogovora u pregovorima Izraelaca i Palestinaca.

Dramatična promjena u politici SAD-a u dovela je do demonstracija u palestinskim teritorijama pod izraelskom okupacijom, Turskoj, Egiptu, Jordanu, Tunisu, Alžiru, Iraku i mnogim drugim islamskim zemljama.

Jerusalem ostaje u centru izraelsko-palestinskog sukoba, a Palestinci se nadaju da će istočni Jerusalem, koji je trenutno pod okupacijom Izraela, biti glavni grad buduće palestinske države.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije