Amazonka jeca dok prašuma gori: Pogledajte video koji je rasplakao svijet

Radiosarajevo.ba
Amazonka jeca dok prašuma gori: Pogledajte video koji je rasplakao svijet
PrtScr / Tuga velika...

Požari u Amazonu nastavljaju da prže pluća ove nesrećne planete. 

Kako kažu, trenutno je 71 hiljada aktivnih požarišta u Brazilu, od čega 50 posto gori u najvećoj prašumi, koja je bila dom za čudesan broj bića ove planete. 

Danas se društvenim mrežama dijeli izuzetno potresan video, koji prikazuje domorotkinju iz plemena Pataxo, koja govori o šumi i životu koji gori te, kroz suze, kritizira vlasti Brazila i sve one koji su dozvolili da se čovječanstvu ovo dogodi.

Brojni stanovnici Amazona tvrde da su šumski požari podmetnuti namjerno, kako bi se raskrčio prostor za još više farmi i rančeva sa stokom. Tvrde da je ovo sve skriveni plan brazilskog desničarskog predsjednika Jaira Bolsonara.

Žena na videu govori:

"Dvije godine se borimo svim silama da sačuvamo naš rezervat i sad su ovi šu**i došli i zapalili ga. Ubili su naše rijeke, naš izvor života i sad su nam zapalili rezervat. Sutra ćemo zatvoriti ceste, dođite, pogledajte šta ćemo napraviti", govori žena jecajući. 

Bolsonaro je poslao vojsku da gasi požare u Amazonu, no petak večer je proveo na zabavi u jednom klubu, dok je na televiziji puštena njegova (ranije snimljena) poruka javnosti, piše Guardian.

Namjera vojske, prema riječima ministra odbrane Fernanda Azeveda, jeste poslati 44 hiljade vojnika da gase požar, a prva misija će biti na području Porto Velha, gdje će 700 vojnika gasiti vatru. 

Bolsonaro je izjavio kako je "naša dužnost zaštititi šumu", no tajni dokumenti koje je objavio Guardian otkrivaju da brazilski predsjednik snažno podržava težak vladin utjecaj u Amazonu. Namjera je izgraditi ceste, mostove i hidrocentrale, te smanjiti međunarodni pritisak da se zaštiti Amazon. 

Nažalost, ukoliko se vatra uskoro ne obuzda, naučnici upozoravaju da će nas ovakav masovni gubitak kišne šume uvesti u "scenarij sudnjeg dana" i da će se klimatske promjene ubrzati nevjerovatnom brzinom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije