Alep se diže iz pepela: Više od 16 hiljada firmi ponovo otvara svoja vrata

Radiosarajevo.ba
Alep se diže iz pepela: Više od 16 hiljada firmi ponovo otvara svoja vrata
FOTO: Arhiv / Posao se vraća u Alep

Više od 16 hiljada preduzeća ponovo je izgrađeno i nastavilo sa proizvodnjom u sirijskom gradu Alep, izjavio je guverner ovog grada Husein Ahmad Diab.

Prije građanskog rata u području Alepa aktivno je bilo 34 hiljade fabrika i elektrana.

"Nažalost, teroristi su tokom rata granatirali i opljačkali sve te objekte. Radovi na renoviranju počeli su nakon što je Alep oslobođen od terorista. Sada je više od 16 hiljada preduzeća ponovo započelo proizvodnju", rekao je Diab.

"TASS" je podsjetio da se u Alepu vodila žestoka borba između provladinih snaga i militanata, a da je grad od terorista oslobođen 2016. godine.

Među glavnim metama terorista u Alepu bila je čuvena tvrđava i stari grad, usljed pokušaja militanata da unište ove građevine koje predstavljaju kulturno nasljeđe.

"Tvrđava je izdržala sve ovo zlo. Militanti su iskopali tunele kako bi digli u vazduh stari grad, ali su njihovi planovi propali. U obnovi ovih lokacija kulturnog nasljeđa učestvuje komisija historičara, stručnjaka za obnovu i filantropa", dodao je Diab.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije