Alberto Fernandez predsjednik već nakon prvog kruga izbora

Radiosarajevo.ba
Alberto Fernandez predsjednik već nakon prvog kruga izbora
Foto: EPA-EFE / Alberto Fernandez predsjednik Argentine već nakon prvog kruga izbora

Kandidat lijevog centra, peronist Alberto Fernandez pobjednik je prvog kruga predsjedničkih izbora održanih u nedjelju u Argentini, pokazuju privremeni rezultati.

Nakon prebrojavanja gotovo 80 posto glasačkih listića, Alberto Fernandez je osvojio 47,45 posto glasova, a njegov protukandidat, konzervativni predsjednik na odlasku Mauricio Macri 41,11 posto.

Tako Fernandez postaje novi predsjednik te zemlje sa 44 miliona stanovnika.

Za pobjedu odmah u prvom krugu Fernandez je morao dobiti više od 45 posto ili 40 posto uz 10-postotnu prednost u odnosu na kandidata koji je zauzeo drugo mjesto.

Izlaznost je bila veća od 80 posto, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova.

'Ovo je velik dan za Argentinu', rekao je pred novinarima dobro raspoložen Fernandez, čija je kandidatkinja za potpredsjednicu bivša predsjednica Cristina Kirchner (2007. - 2015.), nedugo nakon zatvaranja birališta.

Predsjednik na odlasku Mauricio Macri (60), kojem je popularnost lani naglo pala zbog teške ekonomske krize, ocijenio je nakon glasovanja da su 'posrijedi dva oprečna gledanja na budućnost'.

Fernandez je nakon glasanja obećao da će raditi na smanjenju velikih političkih podjela u zemlji na peroniste i Macrijeve pristaše.

'Nema više 'mi' i 'oni' ', rekao je taj 60-godišnji advokat.

'Prolazimo kroz tešku (gospodarsku) krizu i svatko mora preuzeti odgovornost za svoju budućnost', istaknuo je Fernandez.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije