Abortus postao legalan u Australiji: Mijenja se zakon star 119 godina

Radiosarajevo.ba
Abortus postao legalan u Australiji: Mijenja se zakon star 119 godina
Foto: Pixabay / Ilustracija

Abortus je od danas legalan u cijeloj Australiji, nakon što je i država Novi Južni Vels glasala za promjenu starog zakona koji je taj zahvat zabranjivao u toj državi.

Akt koji je danas usvojen zamijenit će zakon star 119 godina koji su kritičari ocjenjivali kao "veoma zastario". Novi zakon dozvoljava trudnicama da do 22. sedmice trudnoće same odluče o abortusu, a nakon toga potrebno je da dva ljekara odobre zahvat.

Ovaj zakon je duboko podijelio konzervativnu vladu države, a usvajanju su prethodile sedmice debate. Abortus je ranije bio moguć u Novom Južnom Velsu samo ako doktor odluči da trudnoća predstavlja ozbiljan rizik za zdravlje žene.

Sve žene koje bi abortirale bez dopuštenja ljekara rizikovale su zatvorsku kaznu do deset godina, a isto toliko je prijetilo i ljekaru koji bi taj zahvat obavio nelegalno. Poslanici koji su podržali zakon smatraju da će to biti veliki korak naprijed za cijelu državu, prenosi Tanjug.

Aleksandra Petrić: Žene imaju pravo na rađanje ali i na prekid trudnoće

Odavno je nemoguće govoriti o reproduktivnim pravima i zdravlju žena samo u kontekstu zaštite ženskih ljudskih prava, bez diskriminacije po bilo kojoj osnovi. Piše: Aleksandra Petrić za Radiosarajevo.ba Sudeći po neprekidnom interesu i aktivnostima religije i politike u Bosni i Hercegovini, regiji i širom svijeta, usmjerenim na kontrolu slobodnog izbora žena da odlučuju o svom životu i tijelu, ženama preostaje da ova prava i slobode neprekidno dokazuju i brane.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije