25 dana do Brexita: Velika Britanija ne zna kako će napustiti Uniju

Radiosarajevo.ba
25 dana do Brexita: Velika Britanija ne zna kako će napustiti Uniju
Foto: Arhiv / Theresa May

Visoki zvaničnici Evropske unije i Velike Britanije nastavljaju razgovore o Brexitu, manje od mjesec dana prije predviđenog izlaska te države iz Unije, a, kako je jučer potvrđeno, danas će se glavni pregovarač EU za Brexit Michel Barnier sastati s britanskim ministrom za Brexit Stevenom Barkleyjem i državnim tužiteljem Jeffreyjem Coxom.

Zamjenik laburističkog gradonačelnika Londona izjavio je jučer kako bi Velika Britanija trebala zamrznuti termin izlaska iz Evropske unije, a zatim i održati drugi referendum kao potvrdu bilo kakvog dogovora sa Bruxellesom.

Rajesh Agrawal, uspješni londonski privrednik i zamjenik gradonačelnika Londona zadužen za ekonomska pitanja, rekao je za AP kako je 25 dana prije zakazanog izlaska Velike Britanije iz EU još mnogo stvari nejasno oko uslova Brexita i „da je potrebno da se rasteretimo tog pritiska“.

Britanski opozicioni političari optužili su jučer premijerku Theresu May da ih pokušava podmititi kako bi glasali za njen sporazum o Brexitu.

Britanska vlada najavila je paket od 1,6 milijardi funti za finansiranje obnavljanja „propalih“ područja države tokom narednih nekoliko godina.

Mnoge od tih zajednica glasale su za opozicionu Laburističku partiju i taj potez se vidi kao pokušaj dobijanja podrške njihovih zastupnika za sporazum premijerke May o odlasku Velike Britanije iz Evropske unije.

Britanija bi trebala napustiti EU 29. marta, ali je parlament odbacio sporazum koji je premijerka May postigla sa EU, povećavajući izglede haotičnog, ekonomski štetnog odlaska iz bloka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije