Hiljade regrutovanih za veliku vojnu vježbu

Radiosarajevo.ba
Hiljade regrutovanih za veliku vojnu vježbu
Foto:Thelocal.se / Iznenadni pozivi upućeni na 22.000 adresa
Oko 22.000 Šveđana dobilo je poziv na današnju veliku vojnu vježbu Državne straže.

U utorak navečer oko 22 hiljade Šveđana pozvano je na mobilizaciju u prvoj iznenadnoj vježbi u posljednje 43 godine.

"Ideja iza ove vježbe je da trenutno jačamo vojnu obranu zemlje," rekao je vrhovni zapovjednik švedske vojske Micael Byden za nacionalnu televiziju STV.

"Dio je moje dužnosti da osiguram da ojačamo svoje operativne sposobnosti, " dodao je.

Svih 40 jedinica Državne straže je mobilisano za vježbu. Vježba nije obavezna, tako da se očekuje da će se pojaviti otprilike 10.000 regrutovanih Šveđana. 

Švedska Državna straža je posljednji put na vježbu pozvana 1975. godine, tokom Hladnog rata.

U slučaju invazije na zemlju, Državna straža bila bi zadužena za očuvanje osnovnih funkcija švedske države, čuvanje vladinih institucija, zrakoplovnih i morskih luka, kako bi profesionalna vojska bila slobodna vršiti ratne manevre.

"Ovo je vrlo važna vježba," kazao je Byden i nastavio:

"Ova organizacija predstavlja polovinu naše ratne organizacije, ima važne dužnosti u cijeloj zemlji koje moraju moći izvesti u kratkom roku - kao vrhovni zapovjednik, naravno da moram imati potvrdu da sve funkcionira," zaključio je Byden. 

On smatra da je nužno pojačati švedske obrambene sposobnosti jer je sigurnosno okruženje 'otišli u krivom smjeru'. 

"Ne treba hodati uokolo i biti zabrinut. Treba biti svjestan onog što se događa i pokušati to razumjeti i imati što je više moguće informacija. Mi u Švedskim oružanim snagama radimo svoj dio i to biste trebali gledati kao potpuno normalan korak. Važan korak', rekao je Byden.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije