15 činjenica o Amazoniji koje nisu ohrabrujuće

Radiosarajevo.ba
15 činjenica o Amazoniji koje nisu ohrabrujuće
Foto: Xinhua/PIXSELL / Amazon u plamenu

Razarajući požari doveli su Amazoniju veoma blizu tačke od koje nema povratka. O tome zašto ova prašuma predstavlja "pluća svijeta" i kakvo je stanje na terenu najbolje govori 15 konkretnih podataka koji nisu nimalo ohrabrujući, piše b92.

Iako pokriva samo jedan procenat Zemljine površine, Amazonija je dom za 10 odsto svih nama poznatih vrsta, a vjerovatno i mnogih koje još nisu otkrivene, upozorava Svjetski fond za prirodu.

Amazonska prašuma se nalazi u Južnoj Americi i pokriva površinu od 5.500.000 kvadratnih kilometara. To znači da se više od polovine teritorije Zemlje koja je pod prašumom nalazi upravo u Amazoniji.

Čak 16 odsto kiseonika koji nastaje na kopnu stvara se u Amazoniji.

Ona pokriva teritorije devet država. Najveći dio nalazi se u Brazilu (60 odsto), slijede Peru (13 odsto) i Kolumbija (10 odsto), dok ostatak dijele Venecuela, Ekvador, Bolivija, Gvajana, Surinam i Francuska Gvajana.

U Amazoniji živi 33 miliona ljudi, ali i 390 milijardi stabala drveća (oko 16.000 vrsta drveća postoji u ovoj prašumi).

Takođe, ona predstavlja dom za 420 autohtonih vrsta, 40.000 biljnih vrsta, 370 vrsta reptila.

Brazilski istraživački centar je objavio da su samo ove godine na ovoj teritoriji izbila 72.843 požara.

Statistika takođe pokazuje da je to porast broja požara od 83 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Takođe, to je i najveći broj požara otkako se mjeri njihov broj, dakle od 2013. godine.

Svakog minuta zbog požara nestane teritorija pod prašumom veličine tri fudbalska terena!

Na satelitskim snimcima koje je NASA objavila vidi se razmjera ove katastrofe koja je kulminirala ovih dana i pokrenula proteste ekoloških udruženja. Dobila je i političku dimenziju kako na domaćoj sceni u Brazilu, tako i na globalnom nivou.

Juče je u borbu sa vatrom krenulo 44.000 brazilskih vojnika. Ovo je najznačajnija bitka u njihovim životima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije