Susret Zvizdić - Hellbach: Evropska unija i NATO integracije cilj Bosne i Hercegovine

Radiosarajevo.ba
Susret Zvizdić - Hellbach: Evropska unija i NATO integracije cilj Bosne i Hercegovine

Evropska unija i NATO integracije dugoročni su cilj Bosne i Hercegovine, a očekuje se skora aktivacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te ulazak BiH u MAP do kraja godine, istaknuo je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić tokom susreta s ambasadorom SR Njemačke u BiH Christiaanom Hellbachom, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjedavajući Zvizdić je upoznao ambasadora Hellbacha s prioritetima rada Vijeća ministara BiH, naglasivši da će ekonomija biti u fokusu svih reformskih zahvata s ciljem kreiranja povoljnog poslovnog okruženja i otvaranja novih radnih mjesta. Istaknuo je da će se pažnja posvetiti razvoju segmenta malih i srednjih poduzeća u oblastima gdje BiH ima komparativne prednosti i proizvodnu tradiciju.

Naveo je oblasti poljoprivrede, drvne, tekstilne, kožarske i metalske industrije gdje će se podsticati veći stepen finalizacije domaćih proizvoda što će rezultirati proširenjem proizvodnih kapaciteta i generirati nova radna mjesta.

"Bitno nam je stvoriti unutrašnju i vanjsku sigurnost Bosne i Hercegovine kroz saradnju sa EU i susjedima. Regionalna saradnja nam je veoma važna i ona pored aspekta sigurnosti ima i značajnu ekonomsku ulogu zbog kompatibilnosti proizvodnih sistema i ekonomija", kazao je predsjedavajući Zvizdić.

Ambasador Hellbach je rekao da SR Njemačka podržava EU i NATO integracije Bosne i Hercegovine. Dodao je da postoji interes njemačkih kompanija za ulaganjem u BiH, ali da investitore treba dodatno uvjeriti u potencijale Bosne i Hercegovine i olakšati im poslovanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije