Srednjoškolci dobili milion od EU. Evo kako...

Radiosarajevo.ba
Srednjoškolci dobili milion od EU. Evo kako...


Uskoro bi trebao biti proizveden prvi hrvatski elektrosolarni automobil. 'Radimo ga jer je to budućnost', kaže Tin Novak iz sisačke Tehničke škole.

Svoj automobil provozat će Siskom u septembru sljedeće godine. A nakon toga, nadaju se, i po nekoj od svjetskih pisti

No, budućnost ne stiže iz jedne od hrvatskih tvornica, već iz sisačke srednje škole! Već dva mjeseca mladi inovatori ne odvajaju se od svojih maketa, koje će uskoro postati komadi lima.

'Ovo je prednji kraj, ovdje će biti tri solarne ploče, na svakoj strani, ovdje će biti vozač, tu su dva kotača, nazad jedan', opisuje Tin Novak.

Projekt finansiran od strane Evropske unije težak je više od milion kuna. 'Interes učenika je ogroman. Solarna vozila tipa solarni brod, avion, će biti temelj privrede svih zemalja', uvjeren je profesor u sisačkoj Tehničkoj školi Stevče Arsoski.

A zasad su još vrhunac učeničke kreativnosti i zalaganja. Osim što ne šteti okolišu, ovaj automobil sve odrađuje u vožnji. 'Može prikupljati energiju odmah dok se vozimo, ako je vani sunčano, a imamo ploče koje prikupljaju energiju kad je i oblačno', objašnjava Tin, javio je Dnevnik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije