Zvonimir Čičak o novom savjetniku predsjednice Hrvatske: Ovo je sramota

Radiosarajevo.ba
Zvonimir Čičak o novom savjetniku predsjednice Hrvatske: Ovo je sramota

Velika afera potresa Hrvatsku. Svega 20-tak dana nakon pravosnažne presude u slučaju "Prlić i ostali", u kojem je presuđeno postojanje "udruženog zločinačkog poduhvata" i međunarodnog oružanog sukoba s učešćem Hrvatske, predsjednica te susjedne zemlje Kolinda Grabar-Kitarović je potkraj prošle sedmice, sudeći prema pisanju hrvatskih medija, povukla jedan od najkontroverznijih poteza u svom mandatu.

 Piše: Faruk Vele 

Naime, prošlog petka službeno je kao njezin savjetnik za odbranu i nacionalnu sigurnost počeo raditi Vlado Galić.  Galić je rođen 1965. u Širokom Brijegu, diplomirao je 1991. rudarstvo na zagrebačkom Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu, a nakon toga se kao dobrovoljac uključio u rat u Domovinski rat. Završio je Ratnu školu OS “Ban Josip Jelačić”.

vlado_ galic1.jpg - undefined

Prema pisanju Nacionala, Galić je učestvovao u prikrivanju, osiguravanju lažnih identiteta i financiranju ratnih zločinaca u operativnoj akciji ‘Haag’ s ciljem da se zatvori Haško tužilaštvo. Radi se o pripadnicima HVO-a koji su počinili ratne zločine u Ahmićima i srednjoj Bosni.

Taj podatak ne čudi, jer, osim što je kasnije bio načelnik Sigurnosno-informativne službe (SIS) Ministarstva odbrane RH, Galić je bio pripadnik specijalnih jedinica Oružanih snaga, odnosno Specijalne postrojbe Glavnog stožera HV-a "Matija Vlačić" koja je napadala Armiju RBiH kao jedinu legalnu vojnu silu u BiH. Galićeva jedinica, kao jedna od najelitnijih u HV, izvodila desantne operacije na području srednje Bosne!

Galić je Ukazom ministra odbrane Gojka Šuška, do kojeg je Radiosarajevo.ba došao, u avgustu 1993. godine, u jeku operacija HV-a i HVO-a protiv Armije RBiH, proizveden u čin "djelatnog satnika pješaštva" pri regularnoj Hrvatskoj vojsci (HV). Šušak je odluku dostavio u Ured predsjednika Franje Tuđmana. Obojica su, treba li spomenuti, prema presudi Tribunala, članovi udruženog zločinačkog poduhvata (UZP).

ukaz_golic.jpg - undefined

Desant na Vakuf

Zanimljivo, Kolinda Grabar-Kitarović je krajem marta ove godine odlikovala  Prvi hrvatski gardijski zdrug, u kojoj je početkom 1994. ušla i Galićeva jedinica "Matija Vlačić", kao  i Specijalnu postrojbu Ministarstva obrane - bojnu "Zrinski“ za "iskazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo njezinih pripadnika u Domovinskom ratu.

Prema Bojevevoj zapovijedi za napad od 18. novembra 1993. godine, general HV-a i HVO Žarko Tole, naređuje upravo jedinici "Matija Vlačić" da u sadjestvu sa ostalima, napada snage Armije RBiH kod Gornjeg Vakufa. Prema naredbi napisanoj pet dana ranije, 13. novembra 1993.,  jedinice HVO-a se ojačavaju specijalnim postrojbama "Matija Vlačić", i to sa 90 ljudi.

Njihova zadaća bila je ovladati vrhuncem Lisina s kojeg će osiguravati desni bok HVO-a i HV-a. Trebali su izvesti helikopterski desant sa 67 ljudi iz sastava postrojbe za specijalne namjene (37 ljudi) i postrojbe "Matija Vlačić" (30 ljudi), a imali su zadatak da osvoje kotu Kik i da podrže napredovanje snaga HVO-a, te "spriječe dolazak svježih snaga Armije RBiH iz pravca sela Sebešić".

Zapovijedi_specijalne_jediniceGornji Vakuf.jpg - undefined

Galić je poslije rata stekao i zvanje menadžera sigurnosti iz područja poslovne i nacionalne sigurnosti. Bio je i predavač na Zapovjedno-stožernoj školi “Blago Zadro” za predmet strategija nacionalne sigurnosti, kao i časnika za izobrazbu u Glavnom stožeru OS. Penzioniran je 2007. u činu pukovnika.

Prema pisanju Večernjeg lista, kao načelnik protuobavještajnog SIS-a krajem 1990-ih provodio akciju “Kameleon” tokom koje su nadzirane neka nevladina udruženja i Hrvatski helsinški odbor HHO, jer su istraživali pripadnike HV-a. Kad se promijenila vlast, protiv Galića je pokrenut disciplinski postupak, no pao je u zastaru.

Državna novinska agencija Hrvatske, HINA, pokušala je ovih dana opravdati Galića navodeći da je "njegova zadaća pak, prema poslovniku SIS-a, bila nadzor osobe i institucije koje pokazuju interes za pripadnike HV-a".

"Prlić i ostali" 

No, tako ne misli predsjednik HHO Ivan Zvonimir Čičak, koji je za Radiosarajevo.ba kazao da nije iznenađen imenovanjem Galića, jer je imao informacije o tome.

 "To je sramota! Čovjeka koji je radio na kompromitaciji civilnog društva se imenuje za savjetnika predsjednice Republike. To je poruka kakav je stav predsjednice Republike i njezinog Ureda prema civilnom društvu i ljudskim pravima uopće", izjavo nam je Čičak, pitajući se što uopće može poduzeti u ovom slučaju.

Zapovijed_Helikopterski_desant.jpg - undefinedNadalje, smatra kako ovo nema veze s odlukom o "Prliću i ostalima" jer je i prije bilo odlučno da će Galić biti imenovan.

Profeser na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu i član nevladine organizacije Atlantska inicijativa dr. Sead Turčalo istakao je za Radiosarajevo.ba da politika predsjednice Hrvatske otišla toliko desno da nikakav savjetnik ne može utjecati da ode još dalje.

 "Iz njezine perspektive, to je dobar potez, jer se obraća biračkom tijelu koje vjerovatno Galića doživljava kao heroja. Vidjeli smo kakvo je većinsko bilo mišljenje o presudi u "slučaju Prlić", a Galić se upravo manipulacijama i tajnim operacijama suprotstavljao radu takvog Tribunala. Predsjednica Hrvatske je povukla potez koji govori o njezinom svjetonazoru, ali to je i pragmatičan potez koji joj može pomoći da dođe do sljedećeg mandata", tvrdi Turčalo.

 

 

 

 

Najkompleksnija situacija od rata

Turčalo smatra da je ovo, poslije rata, najdramatičniji trenutak u BiH i u regionu jer u javnom prostoru ponovo imamo riječi "rat", a govori se i o novim podjelama, crtaju karte, te šalju koordinirane poruke iz istočnog i zapadnog susjedstva da je BiH neodrživa ukoliko neće biti uređena u skladu sa željom njezinih susjeda, a ne građana BiH, uključujući i većinsko bošnjačko stanovništvo.

"Ovo je poslije 1996. i 1997. godine najkopleksnija situacija na ovim prostorima", naglasio je Turčalo, dodajući da je i odluka čelnice RH logičan odraz situacije u kojoj se nalazimo.

Zatražili smo komentar i od Haškog tužilaštva na odluku predsjednice Hrvatske o Galiću, ali se oni zasad nisu oglasili.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije