Prva izjava Zorana Milanovića nakon pobjede u prvom krugu

Radiosarajevo.ba
Prva izjava Zorana Milanovića nakon pobjede u prvom krugu
Foto: Ivica Galović / Pixsell / Zoran Milanović

Nakon što je pobijedio u prvom krugu predsjedničkih izbora u Hrvatskoj, kandidat Socijaldemokratske partije (SDP) i njenih partnerskih stranaka Zoran Milanović se obratio javnosti u Zagrebu. U drugom krugu protukandidatkinja bit će mu aktualna predsjednica koju je podržala i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) Kolinda Grabar Kitarović.

"U Hrvatskoj ne smije biti niko drugi i ne smije biti zapostavljen... Ja sam političar i toga se ne stidim", rekao je na početku Milanović.

Kako je kazao, umjesto da se koriste sve blagodati, počeli su se baviti stvarima koje ih razdvajaju u Hrvatskoj dodavši:

"Svjestan sam da nisam svim po volji, ali ću nastojati da se prema svima odnosim kao čovjek."

Milanović pobjednik prvog kruga predsjedničkih izbora u Hrvatskoj

Priznao je da je pravio greške u prošlosti.

"Imate pravo na sreću i na miran život. Ovo je bila teška godina za mene. Pola godine sam hodao Hrvatskom, ali ne prvi put. Ali, svaki put naučiš nešto novo i gdje si pogriješio", rekao je.

Poručio je da se, kako je kazao, niko u Hrvatskoj se neće osjetiti kao građanin ili građanka drugog reda.

"Nemam čvrste finansijske i izvršne instrumente, morat ćete mi vjerovati na riječ. Imam velike šanse u toj civiliziranoj utakmici, sportskoj. Pozivam građane da dobro razmisle i da mi daju taj mali komad vjere", naglasio je Milanović.

Obećao je da će biti predsjednik svih građana bez obzira na njihova politička opredjeljenja.

"Bio sam deset godina predsjednik velike političke stranke - Socijaldemokratske partije. Ali, kada uz povjerenje budem izabran, svaka moja lojalnost prema ičemu drugom, osim prema Ustavu, prestaje. Ali, država nisam ja", istakao je.

Na kraju je poručio:

"Za sretnu i uspješnu Hrvatsku... Idemo u sportsku utkamicu. Ne idemo u rat, ratovi su gotovi."

U Milanovićevom štabu skandiranje, kod Grabar-Kitarović mlak pljesak

Nakon što su obrađeni skoro svi glasovi, Milanović je dobio povjerenje 29,54 posto glasova.

Njegova protukandidatkinja u drugom krugu, Grabar-Kitarović je dobila 26,67 posto. Ubjedljiva je pobjednica u inozemstvu, što se odnosi na Bosnu i Hercegovinu.

Evo za koga su glasali Hrvati u BiH

Za pjevača Miroslava Škoru je glasalo 24,44 posto.

Poredak ostalih kandidata je sljedeći: Mislav Kolakušić 5,87 posto, Dario Juričan 4,60 posto, Dalija Orešković 2,89 posto, Ivan Pernar 2,31 posto, Katarina Peović 1,12 posto, Dejan Kovač 0,95 posto, Anto Đapić 0,21 posto, Nedeljko Babić 0,15 posto.

Pravo glasa je imalo više od tri miliona i 800.000 glasova.

Izlaznost birača je bila veća u odnosu na posljednje predsjedničke izbore 2014. godine. Oko stotinu hiljada građana više je glasalo.

Drugi krug izbora bi trebao biti održan za dvije sedmice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije