Znate li priču o osječkom crvenom "fići" i tenku: Slika koja je obišla svijet

Radiosarajevo.ba
Znate li priču o osječkom crvenom "fići" i tenku: Slika koja je obišla svijet
Foto: Printscreen / Tenk gazi preko fiće

Na današnji dan prije 28 godina jedna slika iz Osijeka obišla je svijet.

Naime, Hrvatska je 25.06.1991. proglasila nezavisnost od SFRJ. Istoga dana je “Velika narodna skupština Srba iz Slavonije, Baranje i zapadnog Srema” na sjednici u Borovom Selu donijela “Odluku o položaju srpskog naroda iz Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema u jugoslavenskoj državnoj zajednici” u kojoj stoji da “danom otcjepljenja odnosno razdruživanja Hrvatske, srpski narod i dijelovi drugih naroda i nacionalnih manjina koji žive na teritoriji Slavonije, Baranje i Zapadnog Srema ostaju u zajedničkoj državi srpskog naroda i drugih jugoslavenskih naroda koji se opredijele za takvu državnu zajednicu, te da ta odluka stupa na snagu danom otcjepljenja, odnosno razdruživanja Hrvatske od Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije”.

Da bi Hrvati ovu velikosrpsku ideju shvatili za ozbiljno, JNA je u samom startu pokazala za čiju se stranu opredijelila, pa se tog dana u Osijeku iz vojarni pucalo po koloni osobnih vozila u prolazu (ranjeno 16 civila). Pucala je i po autobusu (ranjeno 7 civila) i po bolnici, a u večernjim satima, oko 19.30 četiri su tenka divljala osječkim ulicama (uništena 2 automobila), među ostalim tenk koji je pregazio je crvenog fiću.

Priča o samom crvenom fići i danas je zanimljiva.

Branko Breškić točio je gorivo u svog crvenog fiću, vruće junske večeri 1991. godine na benzinskoj pumpi blizu kobne raskrsnice. Upravo on je osoba koja nije niti malo dvoumila kada je ugledala jureći tenk. Svoj mali, crveni auto je parkirao nasred prometnice i… Mirno odšetao. 

Tenk ga je naravno pregazio, a sve je zabilježila kamera Hrvatske radiotelevizije, a ta slika će postati simbol rata na ovim prostorima ali i simbol otpora agresorima.

Sve ostalo je historije, a dio nje i činjenica da je Branko 1995. godine od grada Osijeka na poklon dobio crvenog Golfa. Osim toga, HRT koji je snimio nemili događaj iz 1991., upriličio je susret Branka i vozača tenka, Josipa Ilića iz Županje. Branko i Josip postali su prijatelji, pa se doznalo kako Ilić nije htio pregaziti fiću, no zapovjednik mu je u leđa uperio pištolj i zaderao se “Po gasu!”

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije