Šešelj izvrijeđao novinarku, prijeti svima koji pričaju o genocidu u Srebrenici

Radiosarajevo.ba
Šešelj izvrijeđao novinarku, prijeti svima koji pričaju o genocidu u Srebrenici
Twitter / Vojislav Šešelj

Osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj, vođa Srpske radikalne stranke (SRS) i zastupnik u Skupštini Srbije, ponovo je dospio u središte pažnje nizom uvreda izrečenih u parlamentu novinarki lista „Danas“ Snežani Čongradin zbog njenog teksta o genocidu u Srebrenici te govorom mržnje upućenom novinarima i nevladinim udruženja.

Novinarka iz Srbije: Kada se kroči na tlo u Potočarima, telo se raspadne

Nakon što je novinarki Snežani Čongradin uputio najprizemnije uvrede i na osobnoj razini, Šešelj je u utorak u srbijanskom parlamentu zatražio da se zakonom regulira uvođenje kazne zatvorom za svako javno spominjanje genocida u Srebrenici.

„Svakog novinara koji to napiše poslao bih na 20 godina robije“, rekao je Šešelj.

Poslušajte riječi zločinca Šešelja i eksplicitni govor mržnje vođe radikala u Srbiji:

 Čongradin je, pišući o odnosu službenog Beograda prema genocidu počinjenom nad Bošnjacima Srebrenice prije 24 godine, napisala kako živi u državi koja ne priznaje i relativizira genocid. 

„Kao da se ne prepoznaje veza između onoga koji je zastupao i opravdao genocid, kada se događao, kao što ga danas niječe i relativizira, i toga kakvu politiku u uvjetima koji su, nazovimo ih, mirnodopski, takav jedan političar može voditi“, napisala je uz ostalo Čongradin u kolumni, što je bio povod Šešelju da zatraži da vlada u Kazneni zakon unese odredbu po kojoj bi "svaka javno izrečena tvrdnja da je u Srebrenici počinjen genocid“ bila kazneno djelo i sankcionirana.

U obranu novinarke „Danasa“ stale su oba novinarska udruženja - UNS i NUNS, te nekoliko opozicionih stranaka i nevladinih organizacija, osudivši Šešeljev govor mržnje i zahtjevajući njegovu javnu ispriku, ali je izostala službena reakcija na eksplicitni govor mržnje vođe radikala koji je, osim Čongradin, vrijeđao i predstavnicu udruženja Žene u crnom Stašu Zajović, pokojnu predsjednicu Komiteta za ljudska prava (YUCOM) Biljanu Kovačević Vučo, te udruženje Žene u crnom i Inicijativa mladih za ljudska prava.

Tekst zbog kojeg Šešelj prijeti novinarki možete ga pročitati i na OVOM linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije