'Žene u crnom': Protivimo se izjednačavanju četnika i partizana

Anadolija
'Žene u crnom':  Protivimo se izjednačavanju četnika i partizana
Aktivistkinje nevladine organizacije "Žene u crnom" u srijedu su u Beogradu održale skup u povodu Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma.

Snežana Tabački, aktivistkinja nevladine organizacije "Žene u crnom", izjavila je da su današnjim skupom aktivistkinje ove organizacije na svoj način željele obilježiti Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma.

"Mi to uredno obilježavamo godinama. Danas smo pjevajući pjesme ispjevane tokom Narodnooslobodilačke borbe i kasnije, pjesme koje podsjećaju na otpor fašizmu u Drugom svjetskom ratu", rekla je ova aktivistkinja.

Istakla je, također, da u Srbiji još uvijek postoje pokušaji rehabilitacije fašizma.

"Uvijek idemo na te proteste. Idemo na sva ročista vezana za rehabilitaciju Milana Nedića. Mi se protivimo rehabilitaciji i izjednačavanju četnika i partizana. Smatramo da ne treba izjednačavati i ne dopustiti rehabilitaciju. Tražimo da se ukine Zakon o rehabilitaciji i Zakon o izjednačavanju četnika i partizana", kazala je Tabački.

Međunarodni dan borbe protiv fašizma i antisemitizma obilježava se 9. novembara svake godine širom Evrope i svijeta prisjećanjem na žrtve fašizma i antisemitizma i protestima protiv savremenih oblika fašizma i antisemitizma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije