Žene u crnom: Konačno su žrtve i njihove familije dočekale pravdu

S. H.
Žene u crnom: Konačno su žrtve i njihove familije dočekale pravdu
Anadolija / "Žene u crnom" u Beogradu, Srbija
Žene u crnom pozdravljaju presudu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

"Nakon decenija bežanja i skrivanja, opstrukcije postupka, žrtve zločina i njihove familije konačno su dočekale pravdu", kazale su za Radiosarajevo.ba predstavnice Udruženja Žene u crnom.

"Doživotna kazna zatvora je primerena kazna za ultimativne zločine koji su izvršeni pod komandom Ratka Mladića. Zločini za koje je osuđen Ratko Mladić – genocid, zločini protiv čovečnosti, uključujući i progone, istrebljenje i ubistva, deportacije i nečovečna postupanja, terorisanje civila, napadi na civile, pozivaju na duboko razmišljanje i preispitivanje, kako na pojedinačnom nivou, tako i na nivou društva. 

Ovo se naročito odnosi na aktuelne vlasti u Srbiji, čiji sadašnji najviši zvaničnici su bili deo politike koja je inspirisala i pomagala genocid. Ta činjenica čini njihovu odgovornost u ovom trenutku još većom.

Pozivamo vlasti Srbije da se suoče sa činjenicama i konačno prestanu sa negiranjem zločina i genocida, da prihvate odluke najviših međunarodnih pravosudnih instanci – Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, kao i preporuke Evropskog parlamenta, Saveta Evrope i drugih najviših međunarodnih tela i da postupaju u skladu sa njima", navele su Žene u crnom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije