Žene u crnom i UDIK organizuju sat vremena šutnje u crnini

Radiosarajevo.ba
Žene u crnom i UDIK organizuju sat vremena šutnje u crnini

Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) i srbijanska nevladina organizacija Žene u crnom će u povodu obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici organizirati narednih dana mirovne akcije u Sarajevu i Beogradu, piše Fena.

U Sarajevu će danas od 18 sati održati zajedničku simboličnu mirovnu akciju ispred Katedrale  Srca Isusova. Akcija predviđa sat vremena šutnje u crnini.

U četvrtak, 10. jula, aktivisti i aktivistkinje UDIK-a u Bosni i Hercegovini u saradnji sa Ženama u crnom Srbije organizovat će  dvije mirovne akcije u Beogradu. U 12 sati će se okupiti ispred Predsjedništva Republike Srbije, a u 18 sati na glavnom beogradskom Trgu Republike.

Ovo će biti prva mirovna akcije UDIK-a izvan granica Bosne i Hercegovine i historijsko stajanje Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) i Žene u crnom Srbije na putu suočavanja s prošlošću i tranzicionom pravdom u regionu, ali i gradnje zajedničkog shvatanja prošlosti u borbi koncepta pomirenja s odgovornosti.

U petak, 11. jula,  aktivisti i aktivistkinje UDIK-a i Žene u crnom će u Potočarima prisustvovati komemoraciji i odati počast žrtvama genocida u Srebrenici.

Kako je najavljeno mirovne akcije u Sarajevu i Beogradu organiziraju aktivisti i aktivistkinje glavnog odbora UDIK-a i novootvorenog Odjeljenja UDIK-a u Zenici i članice  NVO Žene u crnom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije