Ždrijeb će odlučiti ko će biti novi načelnik

Radiosarajevo.ba
Ždrijeb će odlučiti ko će biti novi načelnik
FOTO: KRKA / Šmarješke Toplice

Ždrijeb bi trebao odlučiti hoće li malu slovensku općinu Šmarješke Toplice, poznate po ljekovitim termama koje se preporučuju oboljelima od kardio-vaskularnih bolesti, i dalje voditi žena ili će na njeno mjesto doći njen protivnik na izborima, nakon što je oboje kandidata u drugom krugu lokalnih izbora u nedjelju dobilo sasvim jednak broj glasova, a do sličnog je raspleta moglo doći i u mnogo većem Kopru.

Sadašnja načelnica Šmarjeških Toplica Bernardka Krnc dobila je na izborima 1.016 glasova, a isto toliko i njen izazivač Marjan Hribar, pa zakon o izborima u takvim situacijama predviđa da se odluka donese ždrijebanjem.

Oboje su nezavisni kandidati, no dok je Krnc rekla da joj ne smeta da o pobjedniku odluči kocka, Hribar je najavio žalbu i traži ponovno prebrojavanje glasačkih listića jer kaže da su u dvije mjesne zajednice na terenu zamijećene nepravilnosti u postupku glasovanja.

Napeto u drugom krugu izbora za načelnike 56 slovenskih općina bilo je i u mnogo većoj općini Koper, gdje je Boris Popovič, gradonačelnik tog velikog lučkog grada, kako se pokazalo tek u ponedjeljak, dobio samo 7 glasova manje od izazivača bližeg strankama ljevice, Aleša Bržana, prenosi Hina.

Iako je u izbornoj noći, kad se jedno vrijeme činilo da bi Popovič mogao zadržati mjesto na kojemu je od 2002. godine, Bržan najavio žalbu i tražio da se zbog navodnih nepravilnosti u dvjema izbornim jedinicama izbori ponove, na kraju je od toga odustao jer je njegovu minimalnu pobjedu proglasilo i izborno povjerenstvo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije