Krivi su: Zdravko Mamić osuđen na šest i po godina zatvora

Radiosarajevo.ba
Krivi su: Zdravko Mamić osuđen na šest i po godina zatvora
Zdravko Mamić, nekadašnji predsjednik zagrebačkog Nogometnog kluba Dinamo, danas je na osječkom sudu proglašen krivim za korupciju u ovom klubu.

Sud je nepravomoćnu presudu donio i za suoptuženike u predmetu, Zdravkovog brata Zorana, bivšeg Dinamovog direktora Damira Vrbanovića i poreznika Milana Pernara (ni jedan od njih nije došao danas na čitanje presude).

Zdravko Mamić osuđen je na ukupno šest godina i šest mjeseci zatvora, Pernar je osuđen na četiri godine i dva mjeseca zatvora, Zoran Mamić na četiri godine i 11 mjeseci zatvora, a Vrbanović na tri godine zatvora.

Kako je rečeno na čitanju presude, Pernar i Zoran Mamić su oslobođeni dijelom po prvoj tački optužnice, ali je Pernar kriv što je uzeo mito kako bi umanjio porez, a Zoran Mamić za davanje mita. Pernar, Zdravko i Zoran Mamić i Damir Vrbanović krivi su po drugoj i trećoj tački optužnice, odlučio je sud.

Svi su bili optuženi za za izvlačenje iz Dinama 116 miliona kuna (30 miliona KM) i 12,2 miliona kuna (oko tri miliona KM) neobračunatog poreza. Sudac je rekao da je fudbaleru Dejanu Lovrenu neosnovano isplaćeno 50 posto obeštećenja od transfera u Lyon. Sudac je kazao da je Lovren naknadno potpisao aneks ugovora kojim ima pravo na novac od Dinama. Kasnije je novac s Lovrenovog računa proslijeđen na račun Zorana Mamića koji je sa svog računa dio novca zadržao sebi, a dio uplatio na račun Dinama. Oštetili su Dinamo za 35 miliona kuna i sebi pribavili znatnu financijsku korist.

Sudac je naveo da ni Luka Modrić nije imao pravo na 50 posto transfera te da je Modrić potpisao da nema nikakvih potraživanja prema Dinamu, a naknadno je neosnovano dobio novac naknadnim aneksom ugovora. Dinamo je teško oštećen, a Modrić je bio dužan novac predati Zdravku Mamiću.

Oduzeta im je i stečena materijalna korist, uključujući i imovinu. Zdravko Mamić mora vratiti 52 miliona kuna (13,7 miliona KM).

Bila je ovo jedna od najiščekivanijih presuda na ovim prostorima u posljednje vrijeme, posebno u svjetlu ovosedmičnih Mamićevih optužbi kako su se čelni ljudi DORH-a /državno odvjetništvo, op.pr.) i USKOK-a (Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta) urotili protiv njega.

A, Mamić je presudu dočekao u Hercegovini, u koju je došao jučer. Sinoć je posjetio i Međugorje, tražeći mir. Kazao je, obraćajući se na svom Facebooku, kako je došao u svoju drugu domovinu, Bosnu i Hercegovinu. Bjegunac, smatra, nije, a onima koji su ga tako nazvali je poručio:

"...to su izdajice i varalice hrvatskog naroda i istine, jer ne znaju što znači sama definicija bijega – osnovan preduvjet bijega je da po zakonu morate biti na određenom mjestu u određeno vrijeme. Ja takvu obavezu nemam, već je moja slobodna volja hoću li se negdje pojaviti."

U istom postu je napisao kako od hrvatskog pravosuđa očekuje jedinu moguću ispravnu odluku - oslobađajuću presudu. No, kako ga je sud danas osudio, bit će svakako zanimljivo čuti njegovu reakciju - izjavu će, kako je najavio, dati u jednom restoranu u Međugorju.

Suđenje je počelo 27. aprila prošle godine, a uz Mamića su optuženi i njegov brat Zoran, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović i poreznik Milan Pernar. Sva četvorica su se izjasnila da se ne smatraju krivima, a tužiteljstvo je na posljednjem ročištu, održanom 28. maja, predložilo da se svi optuženici proglase krivima i osude po zakonu na bezuvjetne zatvorske kazne. USKOK tvrdi da je dokazao kako je Mamić potpuno privatizirao i pokrao Dinamo, dok su mu igrači služili kao protočni bojler za izvlačenje novca iz kluba.

Odbrana je zatražila oslobađajuću presudu, smatrajući da USKOK nije dokazao svoje optužbe, poseno one o navodnim nezakonitostima aneksa ugovora o podjeli transfernog obeštećenja za igrače Luku Modrića i Dejana Lovrena te navodnoj šteti pričinjenoj NK-u Dinamo.

Tokom istrage i suđenja ispitano je 97 svjedoka, pregledana je brojna dokumentacija, provedena financijsko-knjigovodstvena i druga vještačenja. Suđenje je obilježilo i nekoliko verbalnih izgreda Zdravka Mamića, koji je 1. septembra prošle godine tokom svjedočenja fudbalera Dejana Lovrena zbog remećenja reda udaljen iz sudnice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije