Zbog negiranja zločina: Krivična prijava protiv Aleksandra Vučića

Agencije
Zbog negiranja zločina: Krivična prijava protiv Aleksandra Vučića
Foto: Anadolija / Aleksandar Vučić

Protiv predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Prištini je podnijeta krivična prijava pred Specijalnim tužilaštvom Kosova zbog negiranja zločina i masakra u Račku, potvrdio je advokat Tom Gashi.

Gashi je za Kosovo Online rekao da je bio pravni zastupnik porodica kosovskih Albanaca, kada je bivši srpski policajac Zoran Stojanović proglašen krivim za krivično djelo ubistva i pokušaja ubistva ispred Okružnog suda u Prištini, koji su tada, ističe, uglavnom činile sudije iz UNMIK-a…

To je reakcija na izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da je zločin u Račku "fabrikovan od Williama Walkera", američkog diplomate koga je nazvao "bjelosvetskim prevarantom, lopužom i hohštaplerom".

Vučić je tako prokomentirao presudu bivšem ministru u Vladi Kosova Ivanu Todosijeviću koji je osuđen na dvije godine zatvora zbog širenja mržnje.

Todosijević je osuđen zbog izjave, koju je dao dok je bio ministar kosovske Vlade povodom 20. godišnjice od NATO bombardovanja na ceremoniji u Zvečanu. On je tada u svom govoru rekao da je povod za bombardovanje Srbije bila "tzv. humanitarna katastrofa na Kosovu i izmišljeni Račak".

Račak je mjesto na Kosovu u kojem je vojska SR Jugoslavije 15. januara 1999. ubila 45 albanskih civila, što je bio povod za NATO-ovo bombardiranje, koje je počelo 2,5 mjeseca kasnije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije