Zastupnica Slovenije u Parlamentu EU: RH ne poštuje vladavinu prava

Radiosarajevo.ba
Zastupnica Slovenije u Parlamentu EU: RH ne poštuje vladavinu prava
Foto: Twitter / Irena Joveva

Hrvatska se našla na udaru kritika u Evropskom parlamentu  (EU) prilikom rasprave o zahtjevima našeg zapadnog susjeda da uđe u schengenski prostor.

Piše: Faruk Vele

Hrvatski mediji prenose da je ta zemlja pred preuzimanjem predsjedanja Evropskom unijom, a Evropska komisija na odlasku trebala bi, prema nekim predviđanjima, dati i zeleno svjetlo za ulazak u schengenski prostor.

No, ta odluka ne znači i da će Hrvatska odmah postati punopravnom članicom schengenskog prostora, prenosi RTL. Značit će to da je Hrvatska ispunila sve tehničke uvjete, no to je tek prvi korak.

Za ulazak Hrvatske u Schengen ruku moraju dići sve članice Vijeća Europske unije, a već sada se iz Slovenije, prema izjavama državnog vrha, ali i njihovih europarlamentaraca, naslućuju problemi.

Uz Sloveniju, ulasku Hrvatske u Schengen protivi se i Njemačka. 

Slovenska zastupnica u Europskom parlamentu Irena Joveva uvjerena je da Hrvatska ne poštuje vladavinu prava, te je za zastupnicu upitno može li se pridružiti Schengenu.

'"Postoji, prije svega, vrlo opravdano pitanje je li Hrvatska doista tehnički sposobna i besprijekorna u osiguravanju vanjske granice Unije, jer nema ratificirane, usuglašene, granice s većinom susjeda. Da podsjetim, granica sa Slovenijom je definirana i regulirana arbitražom", kazala je Joveva, prenosi Radiosarajevo.ba.

Dodala je da Slovenija podržava proširenje schengenske zone pod uvjetom da su ispunjeni svi sigurnosni i tehnički zahtjevi, da to ne predstavlja sigurnosnu prijetnju Uniji, te da se poštuju demokratski i pravni standardi.

"Činjenica je da je na čekanju uz Hrvatsku još nekoliko država i mislim da bi bilo ispravno da se po tom redoslijedu ide. Dakle, važan je i redoslijed. Rumunjska I Bugarska su ispunile tehničke uvjete, ali za primanje još nema političke volje", izjavio je drugi slovenski zastupnik u Europskom parlamentu Milan Brglez.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije