Zastrašujući podaci: Djevojčice i djevojke iz regije prodaju za 120.000 eura

Radiosarajevo.ba
Zastrašujući podaci: Djevojčice i djevojke iz regije prodaju za 120.000 eura

Djevojčice i djevojke od 11 do 25 godina, ali i mlađe, najčešće su mete internet predatora, odnosno onih koji se bave trgovinom ljudima. Nedavno je otkriven zastrašujući podatak da se cijena djevojčica i djevojaka na crnom tržištu trgovine ljudima kreće i do 120.000 eura, piše Blic

Ovi zastrašujući podaci iznijeti su na tribini "Trgovina ljudima i opasnosti na internetu" koja je održana prije nekoliko dana povodom obilježavanja Međunarodnog dana ukidanja ropstva.

"Nezvaničan podatak je da su djeca iz Srbije i Rusije najskuplja na tržištu i njihova cijena se kreće do 120.000 eura. Takođe, nelegalno usvajanje je jedan od oblika trgovine ljudima. Prema posljednjim podacima Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima, prošle godine je broj žrtava u našoj zemlji bio 76, od kojih je 71 srpske nacionalnosti", rekla je za Blic Aleksandra Urošević, trening menadžer Unitas fonda.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana ukidanja ropstva, u EU info centru u Beogradu održana je tribina „Trgovina ljudima i opasnosti na internetu” , na kojoj je bilo riječi i o cijeni djece na tržištu, ciljnoj grupi trgovaca ljudima, kao i o najboljem načinu zaštite.

"Ogroman profit i nizak rizik da će trgovac biti uhapšen su razlozi iz kojih je ova kriminalna industrija u ekspanziji", istakla je Urošević.

Ona je otkrila da je trgovina ljudima "nabrže rastuća grana kriminalne industrije" i da ostvaruje profit veći od 152 biliona dolara na godišnjem nivou.

"Jednu osobu koju trgovci ljudima kupe, mogu da otplate za sedam dana", kaže ona.

Upravo zbog toga, trgovci ljudima motivisani su da na internetu mapiraju i djecu iz Srbije. 

"Najčešće žrtve su ženske osobe starosti od 11 do 25 godina, jer su najranjivije u tom periodu života. To su djeca koja iz porodica koje su u ekonomskom i socijalnom smislu deprimirane, siromašne, ali treba napomenuti ni da sam stalež nije nešto što vas zapravo štiti od ulaska u lanac trgovine ljudima", dodala je Urošević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije