Zašto Janša širi mape podijeljene BiH i atomiziranog Balkana?

23
Radiosarajevo.ba
Zašto Janša širi mape podijeljene BiH i atomiziranog Balkana?
Foto: Twitter / Mapa koju je objavio Janša

Iako tvrdi da je "non-paper" kojeg je, navodno, dostavio predsjedniku Evropskog vijeća Charlesu Michelu, odnosno prijedlog o "mirnom razdruživanju" Bosne i Hercegovine tek izmišljotina, premijer Slovenije Janez Janša ne prestaje da se bavi našom zemljom i promjenama granica na Balkanu.

BiH u vrtlogu sukoba

Navodni "non-paper" koji je, po tvrdnjama više izvora, Janša uputio u Brisel, dodatno je zaoštrio ionako napete odnose vladajućih i opozicionih stranaka u zemlji koja sredinom godine od Portugala preuzima predsjedavanje Vijećem EU-a, a "tema o navodnoj ideji slovenske vlade o podjeli BiH po etničkim granicama u međuvremenu je postala viralna i na slovenskoj političkoj sceni", prenosi Hina.

Kako smo pisali, opoziciona Socijaldemokratska partija (SD) zatražila je sjednicu parlamenta Slovenije na kojoj bi trebalo da prisustvuje vijeće za vanjsku politiku, kako bi ispitali premijera Janeza Janšu i predsjednika Boruta Pahora o izvještajima medija koji se tiču navoda o neslužbenom dokumentu o potencijalnoj promjeni granica na Zapadnom Balkanu.

Za to vrijeme premijer Slovenije "vatricu" gasi kerozinom.

Janša, naime, što je očekivano za one koji poznaju njegov način političkog djelovanja - ne prestaje!

Premijer zemlje članice Evropske unije (EU) tako je na svom Twitter nalogu objavio mapu podjele država zapadnog Balkana po etničkim linijama, te stvaranje velikih država poput "velike Albanije", a, između redova, i "velike Srbije".

"Lažna karta koju po Balkanu širi mreža Drage Kosa i Tanja Fajon", napisao je tobože zabrinuti Janša.

Naravno, radi se o starom političkom triku gdje se, kao određena činjenica negira, a zapravo ju se lansira u javnost, što je od početka cilj.

Naime, kako su ranije prenijeli mediji, portal News1.mk, iz Sjeverne Makedonije, objavio je mapu dodatno atomiziranog Balkana, podijeljene Bosne i Hercegovine, te etnički precrtanih država Zapadnog Balkana, a Janša je to sada samo iskoristio da bi dodatno podgrijao priču kod koje je, očito, na vrijeme demaskiran.

Lažete Janša!

Ugledna europarlamentarka Tanja Fajon, koja je svoje prijateljstvo prema BiH potvrdila nebrojeno puta, ubrzo je odgovorila Janši.

"Lažete Janša! Jako štetno i neodgovorno prema Sloveniji, njenim državljanima i jugoistoku regije", napisala je Fajon.

Bez obzira na razračunavanja na političkoj sceni Slovenije, šokantno je da političke manipulacije sa crtanjem novih karata u javnost plasira premijer jedne članice EU, uskoro zemlje predsjedavajuće.

Prema našim saznanjima, u Evropskoj uniji postoji ozbiljna zabrinutost na koji način će Janša predsjedavati EU i kamo to sve može da vodi, te da li ćemo slične manipulacije svakodnevno gledati u javnosti narednih mjeseci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (23)

/ Povezano

/ Najnovije