Zasjedanje Interpola: Mektić predstavlja BiH, a Srbija slavi "veliku pobjedu"

Agencije
Zasjedanje Interpola: Mektić predstavlja BiH, a Srbija slavi "veliku pobjedu"
Foto: Ministarstvo sigurnosti BiH / Dragan Mektić u Čileu

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić predvodio je bh. delegaciju na ovogodišnjem zasjedanju Generalne skupštine Interpola u Čileu. 

Ministri, šefovi policija i eksperti iz oblasti sigurnosti, tokom četverodnevnog zasjedanja razgovarat će o brojnim globalnim sigurnosnim problemima, a pažnju javnosti u regionu privukla je nova kandidatura Kosova za članstvom u organizaciji.

S tim u vezi, srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić poslao je prije nekoliko dana, s naznakom "vrlo žurno", upute svim ambasadama i diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije u svijetu da ulože maksimalne napore kako bi se osujetio pokušaj Kosova da postane članicom Interpola na zasjedanju Opće skupštine te organizacije u Čileu.

Čini se da su Dačićevi napori bili uspješni jer je Ambasadi Srbije u Parizu u srijedu oko 15 sati popodne dostavljena nota kojom Ramush Haradinaj povlači zahtjev za prijem Kosova u Interpol.

To je Tanjugu izjavio Dačić uz objašnjenje da je nota dostavljena srbijanskoj ambasadi u Parizu, jer je sjedište Interpola u Lyonu.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović napisao je na twitteru da je aplikacija Kosova povučena neposredno pred početak Generalne skupštine Interpola u Santiagu, što je nazvao "velikom pobjedom Srbije".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije