Zarade ni na vidiku: Sead Hodžić podijelio 600 kilograma maline

A.I.M.
Zarade ni na vidiku: Sead Hodžić podijelio 600 kilograma maline
Foto:Facebook / Hodžić: Stotine kilograma maline donirao romskoj populaciji
Uzgajivači malina ne samo u BiH, nego i u Srbiji i Crnoj Gori našli su se u nezavidnim situacijama najviše iz dva razloga.

Najprije, otkupna cijena koja je prije nekoliko godina bila obećavajuća srozana je na minimum, dok je druga otežavajuća okolnost otkup koji jednostavno, s vremena na vrijeme, zakaže.

O lošoj stuaciji svjedoči niz slučajeva, a jedan od njih je Sead Hodžić, Bjelopoljac koji je prije nekoliko dana vapio za ljudima koji će bez ikakve naknade s njegovog malinjaka odnijeti čak 600 kilograma ovog voća.

"Prošla godina za mene je bila prva godina berbe i sad kada sam očekivao da ću početi da vraćam ono što sam uložio desio se takav problem. U ovaj posao krenuo sam bez ikakvih podsticaja, ali da ne bih razmišljao o radikalnim mjerama uništavanja malinjaka odlučio sam da nastavim i ove godine i već trpim ogromne gubitike. Haotično je stanje, zakazao je otkup na ionako jako nisku cijenu. U Crnoj Gori garantovana cijena po kilogramu iznosi jedan euro i pokriva samo troškove. Šteta će biti izuzetno velika za ovu godinu i postavljam sebi pitanje da li uopće trebam raditi ovo u budućnosti," govori Hodžić za Radiosarajevo.ba.

Na malinjaku koji se prostire na 80 ari Hodžić trenutno ima 14 uposlenih berača.

"Naravno, plaćam ih iz svog džepa i to 45 centi po kilogramu maline, dodatnih 10 centi su manipulativni torškovi, a da se malina dovede od početka do sazrijevanja potroši se još 50 scenti. Dakle, cijena od jednog eura skoro je nedovoljna i za pokrivanje osnovnih torškova. Još kada vam se desi da nemate otkup vi ste u garantovanom gubitku," ističe Hodžić.

Stotine kilograma maline Sead je, ipak, uspio podijeliti. Sretan je, kaže, što nisu propale, a na probleme s kojima se susreo nisu se oglušili znani, pa i neznani prijatelji.

"Presretan sam što sam donirao maline Staračkom domu u Bijelom Polju, Dječijem vrticu Dušo Basekić i Romskoj populaciji na Strojtanici. Dijelio sam i prijateljima koji su imali gdje smjestiti voće. Javili su mi se ljudi iz cijelog svijeta i nudili razne vidove pomoći. Posebnu zahvalnsost istakao bih Hasku i Selmi Brčvak koji su mi poklonili 650 eura kako bi pokrili štetu za jedan dan. Divan gest iako sam bio protiv toga," iskren je Hodžić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije