Zanimljive brojke: Zašto Vučić moli Kosovo da povuče odluku o carinama

E. H.
Zanimljive brojke: Zašto Vučić moli Kosovo da povuče odluku o carinama
FOTO: Radiosarajevo.ba / Aleksandar Vučić

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zamolio je Kosovo da povuče odluku o povećanju carina na robu iz Srbije i BiH, rekavši da je ta odluka u potpunosti političke naravi.

Kosovska vlada u srijedu je za sto posto povećala carine na robu iz Srbije i BiH uz obrazloženje da je to odgovor na „agresivnu kampanju“ Srbije protiv Kosova na što je službeni Beograd odmah zakazao sastanke s ambasadorima vodećih zemalja svijeta i Europske unije.

Vučić je u srijedu navečer zamolio kosovske Albance da „razumiju kako je svima potreban mir“, a od vlasti u Prištini zatražio je da povuku svoju odluku koju je nazvao „par excellence političkom“, ocijenivši da je donesena „bez ekonomskih razloga i logike“.

„Molim vas, povucite ove odluke, da sjednemo i razgovaramo, da tražimo kompromis“, poručio je Vučić vlastima u Prištini, prenosi Hina.

Ovakav blag stav predsjednika Vučića moguće je vrlo jednostavno objasniti. Naime, prema statističkim podacima Kosova, ali i Srbije, ove dvije države glavni su partneri u regionu CEFTA sporazuma.

„Uvoz je iznosio 293,9 miliona eura, tako da u uvozu imamo rast od 18,5 posto u poređenju sa istim periodom 2017. godine. Dok uvoz iz zemalja CEFTA-e, u avgustu ove godine iznosio 82,2 miliona eura, ili 28 posto od ukupnog uvoza, što predstavlja rast od 10,2 posto. Zemlje sa najvećem učešćem u uvozu su Srbija (12,8 posto), Albanija (6,7 posto), Makedonija (5,4 posto) i BiH (2,6)“¸navodi se u satističkom biltenu Agencije za statistiku Kosova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije