Vrućine / Zagreb: U parkiranom automobilu izmjerili 81 stepen Celzijusa

13. 08. 2019. u 16:09:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Čak 81 stepen Celzijusa izmjeren je jučer u jednom parkiranom automobilu u Zagrebu, saopćili su iz Autokluba Maksimir i  najavili da će iduće godine predložiti mjere prevencije u slučaju toplinskih udara, među kojima je i izrada termometra koji će signalima upozoravati na prekomjernu temperaturu u vozilu.

Iz Autokluba Maksimir izvijestili su kako je jučer u automobilu parkiranom na suncu izmjeren 81 stepen Celzijusa, što je za čak sedam stepeni više nego 25. jula, kad je temperatura bila 74 stepena.

Najavili su da će iduće godine, zbog dužih i češćih toplinskih udara i promjene klimatskih uvjeta, predložiti nekoliko mjera koje bi mogle spriječiti posljedice toplinskih udara, prenosi Hina.

"Inicirati ćemo izradu termometara koji će odašiljanjem zvučnih i svjetlosnih signala upozoravao na prekomjerno podizanje temperature u kabinama automobila, traktora, kamiona, građevinskih mašina", piše saopćenju.

Također, zatražit će i analizu mogućih štetnih utjecaja visokih temperatura na materijale ugrađene u unutrašnjosti automobila, kao i na definiranje koje su tekućine i materijali transportirani u automobilu potencijalna opasnost zbog isparavanja, eksplozije ili zapaljenja.

Najavili su i da će od zdravstvenih ustanova zatražiti da svoje savjete stanovništvu u pogledu sigurnog vremena izlaska iz kuća na vrućinu usklade s klimatskim promjenama. 

NEMA KOMENTARA