Zagreb od danas glavni grad Europe: Kolinda organizira večeru za 100 uzvanika

Radiosarajevo.ba
Zagreb od danas glavni grad Europe: Kolinda organizira večeru za 100 uzvanika
FOTO: Facebook / Kolinda Grabar-Kitarović

Zastor hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije danas se službeno podiže. Svečano otvaranje predsjedanja uveličat će svih 27 povjerenika Europske komisije koji predvođeni predsjednicom Ursulom von der Leyen dolaze u Zagreb.

Uz njih, u Zagreb dolazi i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

Svi oni u Zagreb dolaze redovnim avionskim linijama. Za sada nije poznato hoće li cijela “europska vlada” doći u Zagreb iz Bruxellesa avionom koji u Zagreb slijeće danas u 12 sati 35 minuta.

No, nakon što slete, sve njih čeka novoizgrađeni i uređeni VIP salon u zagrebačkoj zračnoj luci. Uz to je na drugom katu zgrade aerodroma uspostavljen i privremeni VIP salon, piše Jutarnji.

Za visoke dužnosnike na aerodromu je predviđen i poseban prolaz radi obavljanja policijskih i carinskih poslova. Jedan je VIP salon uređen i na terminalu generalne avijacije za putnike koji će tokom predsjedanja u Zagreb dolaziti privatnim avionima.

S aerodroma će visoki gosti uz visoke mjere osiguranja biti prevezeni u svoje hotele. Prema dostupnim informacijama, povjerenici će biti raspoređeni u tri zagrebačka hotela Westin, Sheraton i Hilton. Ti hoteli u Zagrebu su predviđeni za odsjedanje visokih dužnosnika sve vrijeme predsjedanja.

Večeras tačno u 19 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu započet će svečani koncert u povodu početka predsjedanja Vijećem EU. Koncertom će predvoditi ugledni dirigent Ivan Repušić, a nastupit će orkestar, zbor i solisti Opere HNK u Zagrebu. Nacionalni prvaci opere, među kojima su i Dubravka Šeparović Mušović te Tomislav Mužek, uzvanicima će izvesti arije iz najpoznatijih svjetskih i domaćih djela. Koncertu će prisustvovati svi povjerenici zajedno s predsjednicom. Nakon koncerta povjerenici, članovi hrvatske Vlade i predsjednik Sabora, ukupno oko 100 uzvanika, odlaze na svečanu večeru koju u svom Uredu organizira predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

Četvrtak i petak ključni su dani za prvu fazu hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije. Riječ je o najvišem diplomatskom susretu koji se u posljednjih nekoliko desetljeća održao u Republici Hrvatskoj.

Za sada nema najava da će neko od političara iz Bosne i Hercegovine biti gost u naredna dva dana predsjednice Hrvatske. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije