Statistika: Petina stanovnika Hrvatske živi u riziku od siromaštva

Radiosarajevo.ba
Statistika: Petina stanovnika Hrvatske živi u riziku od siromaštva
Foto: Ilustracija / Zagreb: Tijelo pronađeno na Jarunu

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović povodom Svjetskog dana socijalne pravde u srijedu je upozorila kako petina stanovnika Hrvatske živi u riziku od siromaštva, da socijalne naknade ne omogućuju zadovoljavanje osnovnih životnih potreba te da su posebno ugroženi umirovljenici.

Hrvatska još uvijek nema Strategiju o socijalnom stanovanju ili beskućništvu, kao ni rješenja za održivi rad socijalnih samoposluga, što su neke od preporuka s ciljem uklanjanja sustavnih problema s kojima su građani suočeni, istaknula je Vidović u priopćenju.

Petina stanovnika Hrvatske živi u riziku od siromaštva, koje je višestruko prisutnije u ruralnim područjima, socijalne naknade ne omogućuju zadovoljavanje osnovnih životnih potreba, a posebno su ugroženi umirovljenici koji imaju niske mirovine.

Više od četvrtine osoba starijih od 65 godina, odnosno gotovo polovina osoba u samačkim kućanstvima, u riziku je od siromaštva. Tako je u u decembru 2018. godine gotovo 250 hiljada penzionera, ili nešto više od petine od njihovog ukupnog broja, primalo penziju  manju od 1600 kuna (422 KM).

Vidović je naglasila kako unatoč padu broja nezaposlenih, pronalazak posla ne znači izlazak iz siromaštva jer je, dodaje, posao i dalje lakše izgubiti nego pronaći, pogotovo starijima koji nerijetko gube posao pod izlikom tehnološkog viška, dok je problem i praksa sklapanja ugovora na određeno vrijeme, prenosi Hina.

Građani slabijeg ekonomskog statusa, ističe, najizloženiji su diskriminaciji temeljem imovinskog stanja koje ih onemogućava u sudjelovanju u javnom i društvenom životu i povećava rizik od socijalne isključenosti.

Ključ za uspostavu socijalne pravde, smatra Vidović, nalazi se u otvaranju novih radnih mjesta, boljoj dostupnosti rada onima koji su u teškoj socijalnoj situaciji, dok uvođenjem minimalnog dohotka treba jamčiti dostojanstven i bolji život najugroženijih građana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije