Za odbranu Hrvatske živote dalo 1.180 Bošnjaka

AA
Za odbranu Hrvatske živote dalo 1.180 Bošnjaka
Povodom Dana šehida, koji se obilježava odlukom Islamske zajednice u BIH, na spomenik poginulim Bošnjacima u Domovinskom ratu ispred Islamskog centra u Zagrebu položeni su vijenci i održana je molitva uz sudjelovanje Počasnog voda Bošnjaka.

Muftija Aziz ef. Hasanović istaknuo je kako su muslimani zajedništvom sa susjedima Hrvatima postigli veliko djelo stvaranja samostalne, suvremene, demokratske i europske države.

Hasanović je kazao kako je devet posto muslimana od ukupnog broja poginulih te poručio kako je riječ o nesrazmjeru sa brojkom od 1,5 posto muslimana u Republici Hrvatskoj.

„Ali to potvrđuje opredijeljenost muslimana Republike Hrvatske da čuvaju ono što je sveto, a domovina je jedna od svetosti“, kazao je Hasanović.

Muftija je poručio kako je zadaća pred svima zajedno nastaviti sa podizanjem hrvatske države i njezine multikulturalnosti.

Spomenik poginulim Bošnjacima ispred Islamskog centra ima uklesanih 1.180 imena poginulih branitelja.

Na obilježavanju Dana šehida sudjelovao je general HV-a Anton Tus, a u ime gradonačelnika Zagreba Milana Bandića vijenac je položio i zapalio svijeću za poginule branitelje Bošnjake voditelj Ureda za branitelje Miodrag Demo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije