Wieland nakon sastanka sa Haradinajem: Izmjena granica nije dobar korak

AA
Wieland nakon sastanka sa Haradinajem: Izmjena granica nije dobar korak
/ Foto: infokusi

Potpredsednik Evropskog parlamenta, njemački dilomata Rainer Wieland izjavio je danas u Prištini da ideja o promjene granica nije dobra te je istakao da podržava liberalizaciju viza za Kosovo.

Wieland je nakon sastanka s premijerom Kosova Ramushem Haradinajem na zajedničkoj konferenciji za novinare, kazao da ne može garantovati kada će se dogoditi vizna liberalizacija za Kosovo, ali je obećao da će se založiti da ne bude novih uslova.

“Velikom većinom glasova EP je prošle godine izglasao liberalizaciju viza za Kosovo i ja ću vas podržati da ne bude novih uslova od onih koje ste imali. Nažalost, ne mogu obećati kada će to dogoditi zato što još ima nekih vlada koje nisu ubjeđene da to podrže”, kazao je Wieland.

Takođe je istakao da smatra da nije dobra ideja o sporazumnim promjenama granica te je kazao da je bio jako srećan kada je njemačka kancelarka jasno rekla da ne smatra da je izmjena granica dobar korak.

“To bi imalo mnogo više uticaja na ovaj region, nego u nekim drugim regionima u svijetu. Ne smatram da je to dobra ideja", kazao je on.

Njemački diplomata je izrazio zadovoljstvo što je premijer Haradinaj podržao projekat razmjene učenika između Njemačke i Kosova, što, kako je naglasio, učenicima može proširiti horiznonte, a od te razmjene koristi će imaju i nastavnici. Takođe je naglasio da podržava preduzetnike i da su u planu recipročne posjete delegacija opština sa Kosova s delegacijom pokrajine Baden-Württemberg iz koje on dolazi.

Premijer Haradinaj je kazao da je Wieland, kao potpredsednik EP-a i predstavnik njemačke Hrišćanskodemokratske partije pokazao zanimanje za realizaciju brojnih projekata između Kosova i Njemačke te da je njegovo angažovanje jako važno i za evrospku perspektivu Kosova.

"Razgovarali smo i o pitanju liberalizacije viza i mogućoj dinamici. Za mene je jako važna podrška Njemačke, podrška gospodina Wielanda, mi smo mala zemlja i teško je objasniti istinu o nama Njemačkoj i Briselu i tražio sam pomoć da nastavi da govori istinu o Kosovu svima", kazao je Haradinaj.

Odgovarajući na pitanja novinara u vezi ubistva srpskog političara Olivera Ivanovića, prije godinu dana u Mitrovici, kosovski premijer je istakao da je Vlada Kosova zaintresovana da se sazna istina, ali da je teško dati odgovor koji možda i nije na Kosovu. On je zatražio od svih koji imaju neke informacije da pomognu na realizaciji pravde.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije