Vulin: Razgraničenjem Srbije i Kosova zaustaviti širenje "velike Albanije"

Srna
Vulin: Razgraničenjem Srbije i Kosova zaustaviti širenje "velike Albanije"
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Aleksandar Vulin
Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin izjavio je danas da se zalaže za razgraničenje na Kosovu jer smatra da se samo na taj način može zaustaviti širenje "velike Albanije".

"Ja sam za razgraničenje. Ako mene pitate, ja tu nemam nikakvu dilemu. `Velika Albanija` može da se zaustavi samo na taj način, nikako drugačije", rekao je Vulin novinarima odgovarajući na pitanje da li podržava "korekciju granice".

Upitan da prokomentariše koji signal Srbija treba da slijedi kada je riječ o "teritorijalnim korekcijama" - američki ili evropski, Vulin je ocijenio da Srbija treba da slijedi svoj signal.

"Mi treba da slijedimo svoj signal, ono što je dobro za srpski narod, ono što je dobro za Srbe. Veoma sam zadovoljan zbog toga što američka administracija očigledno razumije realnost i shvatila je da miješanje nije put, i razumije da je održiv jedino dogovor koji se postigne između onih koji će živjeti ovdje, a mi ćemo živjeti ovdje i u narednim vijekovima", rekao je Vulin.

On je ukazao da nametnuta rješenja, za razliku od onih postignutih dogvorom, nisu održiva.

"Ako se mi dogovorimo, ako nađemo dogovor, a velike sile prihvate to, onda već govori o tome da rješenje može da bude održivo i da idemo ka stabilnosti Balkana, što je nešto što nismo doživjeli u proteklim vijekovima", rekao je Vulin.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije