Vuk Jeremić: Republika Srpska u SAD-u lobira za podjelu Kosova

Radiosarajevo.ba
Vuk Jeremić: Republika Srpska u SAD-u lobira za podjelu Kosova
Foto: Wikipedia / Vuk Jeremić

Bivši ministar vanjskih poslova Republike Srbije Vuk Jeremić je u razgovoru za Der Standard govorio o pregovorima Srbije i Kosova o razmjeni teritorija i utvrđivanju novih granica na Balkanu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je, smatra Jeremić, spreman prepustiti Kosovu Preševsku dolinu, a za ideju o razmjeni je, pojašnjava, po prvi put čuo kada je nekadašnji britanski premijer Tony Blair uvjeravao njemačku kancelarku Angelu Merkel da je to ispravan put.

Novinare Der Standarda je, u slučaju promjena granica na Balkanu i mogućnosti ujedinjenja manjih etničkih država, zanimalo kakve bi to posljedice imalo na BiH, uzimajući u obzir separatističke aspiracije Milorada Dodika.

„Jednom kada primijenite taj princip, sve je moguće“, izjavio je bivši srbijanski ministar vanjskih poslova.

Govoreći o saradnji Aleksandra Vučića, albanskog premijera Edija Rame i premijera Kosova Hashima Thacija, Jeremić je rekao da „ti nacionalisti rade iza zatvorenih vrata jako dobro“ te da usko sarađuju, ali da istovremeno ugrožavaju sigurnosti podizanjem tenzija među narodima.

„To je bio slučaj i ranih 90-ih, kada su Slobodan Milošević i Franjo Tuđman zajedno radili i razgovarali o podjeli Bosne iza zatvorenih vrata. To je okončano katastrofom“, dodao je.

Jeremić je objasnio da Srbija sarađuje sa stranim konsultantima koji im pomažu da realiziraju razmjenu teritorija sa Kosovom.

Tvrdi da na nivou Evropske unije posao za Srbiju radi bivši visoki predstavnik u BiH Wolfgang Petritsch, a bivši britanski premijer Tony Blair na svim nivoima i u svim kontekstima.

U SAD-u taj posao radi Corey Lewandowski, bivši bliski saradnik predsjednika Donalda Trumpa.

„Lewandowski se sastao sa Vučićem u Beogradu te zastupa podjelu teritorija u Washingtonu. Njega je zvanično angažirala Republika Srpska, ali on lobira za podjelu Kosova“, tvrdi Jeremić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije