Vučiću istekao ultimatum: Savez za Srbiju traži puštanje uhapšenih

Radiosarajevo.ba
Vučiću istekao ultimatum: Savez za Srbiju traži puštanje uhapšenih

Predstavnici Saveza za Srbiju održali su konferenciju za novinare u kojoj su zatražili puštanje na slobodu svih uhapšenih demonstranata, među kojima je dosta učenika i studenata.

Predstavnici Saveza za Srbiju održali su konferenciju za novinare - undefined

Foto: Blic.rs: Predstavnici Saveza za Srbiju održali su konferenciju za novinare

Konferenciju su održali u vrijeme dok su srednjoškolci na ulicama Beograda tražili oslobađanje druga Pavla koji je uhapšen i osuđen.

“Tražimo pravdu za Krstu Tomkovića, Pavla Cvejića, Uroša Savića koji je pretučen, Miodraga Simovića, Nikolu Dragosavljevića i Miloša Dekića i njihovo puštanje na slobodu. Njihovi roditelji nisu mogli doći jer su uznemireni, preplašeni i morali su pojačati svoje doze lijekova. Dobijamo informacije kako policija prati demonstrante, zove ih i prijeti. Pitamo sada predsjednika hoće li nas sve uhapsiti?”, kazala je Jelena Anasonović.

Kazali su kako je sramno što je formiran kordon za srednjoškolce koji su danas ispred stanice “29. novembar” tražil samo puštanje na slobodu svog kolege i druga koji se tereti za upad u zgradu RTS-a te je ekspresno osuđena na mjesec dana zatvora.

“Aleksandar Vučić ima zakonske ovlasti da abolira ove ljude, da se ovi mladi ljudi vrate porodicama i školskim obavezama i da ovo prestane. To su srednjoškolci i studenti koji nemaju nikakvih krivičnih djela iza sebe. Pustite djecu”, kazao je Dragan Đilas.

Poručili su kako će čekati da prođe žalbeni rok i vide da li će djeca biti puštena, ukoliko do toga ne dođe, organizovat će mirne proteste i dežurstva ispred zgrade Predsjedništva Srbije.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zatražio je od nadležnih institucija da budu usvojene žalbe svih uhapšenih i osuđenih zbog nasilnog upada u zgradu RTS i tokom protesta ispred Predsjedništva Srbije, osim onih koji su počinili najteža krivična djela.

Vučić je zatražio da budu usvojene žalbe za sve uhapšene i osuđene za prekršaje, dok će u skladu sa zakonom pomilovati one protiv kojih se vodi krivični postupak, prenosi Kurir.

Navodno, Vučić neće pomilovati samo one osobe koje su u zgradu RTS unijele motornu testeru i prijetile novinarima, niti one odgovorne za napade na policiju na protestima ispred zgrade.

Pomilovana neće biti ni one osobe koje su napale policajce na protestu ispred zgrade Predsjedništva BiH.

Vučić je danas poručio da nasilje, ako se dogodi tokom protesta, neće biti nekažnjeno.

“Jedino je važno da ne bude nasilja, svi koji ga počine odgovarat će”, naglasio je Vučić, prenosi RTS.

Više od ovoj temi možete pročitati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije