Vučić zamolio Merkel da pomogne u ukidanju taksi Prištine

Srna
Vučić zamolio Merkel da pomogne u ukidanju taksi Prištine

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas njemačkoj kancelarki Angeli Merkel da je za prevazilaženje zastoja u dijalogu o Kosovu neophodno da Priština ukine takse na robu proizvedenu u centralnoj Srbiji, te je zamolio da pomogne da se nastavi slobodan protok robe i trgovina.

Vučić je razgovarao telefonom sa Merkelovom o bilateralnim odnosima i situaciji u regionu, prije svega o zastoju u dijalogu Beograda i Prištine, te je pozvao da ponovo posjeti Srbije.

Vučić je istakao da je Srbija u potpunosti posvećena dijalogu, koji se vodi uz posredovanje EU s namjerom da postizanjem kompromisnog, obostrano prihvatljivog rješenja, obezbijedi stabilnost u regionu.

On je zahvalio Merkelovoj i francuskom predsjedniku Emanuelu Makronu za inicijativu da taj proces podrže sastankom u Berlinu, odnosno Parizu.

Vučić je istakao da će Srbija ostati privržena svojoj politici mira i saradnje na zapadnom Balkanu, te zahvalio Merkelovoj što je pokretanjem Berlinskog procesa značajno doprinijela stabilnosti regiona.

On je u vezi sa tim zamolio Merkelovu da podrži formiranje Regionalne ekonomske zone, jer bi ona bila ključna za privlačenje investicija i ekonomski razvoj zapadnog Balkana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije